Мястото предлага целогодишен туризъм заради уникалния си климатЗапазените коралови рифове

...
Мястото предлага целогодишен туризъм заради уникалния си климатЗапазените коралови рифове
Коментари Харесай

Ко Липе – скритият диамант на Андаманско море

Мястото предлага целогодишен туризъм поради неповторимия си климат


Запазените коралови рифове притеглят феновете на подводните хубости

 Кораловите рифове край острова крият разнородни и разноцветни жители. Кораловите рифове край острова крият разнородни и разноцветни жители.
Ако желаете да посетите плаж с тюркоазени кристални води, безкрайни бели пясъци и на всичкото от горната страна да не прескачате други туристи, с цел да се насладите на красивата природа, то вашата нова обичана дестинация е тайландският остров Ко Липе. Наричат късчето земя измежду Андаманско море Малдивите на Тайланд и скритият елмаз на Азия. И в случай че си подарите почивка на него ще се убедите, че тези думи не са по никакъв начин пресилени.

Островът с дължина 2 километра и широчина 2,5 километра е ситуиран в националния парк Тарутао. И това е една от аргументите да е застроен с едноетажни вили, които оферират всички улеснения и се вписват дискретно измежду зеленината на типичната тропическа джунгла и езерцата с цъфтящи лотоси. Първото усещане, когато пристигате от морето към сушата с бърз катер е, че островът е съвсем ненаселен, а на брега са ситуирани само “дългоносите ” цветни лодки, които водят туристите на близки екскурзии. Реално обаче петзвездните първокласни хотели са скрити от погледа в изобилната растителност, въпреки да са ситуирани на първа линия.

Безспорно най-впечатляваща на Ко Липе е непокътнатата природа и неналичието на тълпи от туристи. И локалните държат това да остане по този начин. Затова и няма построени големи хотели-мастодонти, а каквото и да си купите на комерсиалната улица на острова то се предлага само и единствено в платнена торбичка. Или плащате за нея или просто си взимате от безплатните такива, които стоят на входа на всеки хотел. Всеки екскурзиант може да си вземе екоторбички колкото благопожелание на брой по свое убеждение, защото на острова пластмасовите са неразрешени.

Грижата за природата е и причина наоколоко да има непокътнати няколко коралови рифа с разноцветни и разнообразни морски жители, които плуват на сантиметри от вас. За да им се насладите би трябвало просто да наемете локална лодка и да следвате инструкциите на водачите. Абсолютно е неразрешено на туристите да си прибират за спомен корали, мидени черупки, раковини, морски звезди и всевъзможни други хубости от Андаманско море. А в случай че се изкушите да го извършите ще имате големи неприятности на границата, като с изключение на солена санкция ви грози даже посещаване в пандиза. Затова пък на плажа в Ко Липе можете да снимате всевъзможни морски хубости, които вършат и най-кратката разходка по време на отлив като пътешестване из остров на съкровищата.

Мястото е като гурме парадайс за феновете на прясната морска храна, която тук е толкоз разнообразна и толкоз вкусно приготвена, че каквото и да си поръчате ще си оближете пръстите от наслаждение. Пред заведенията майсторските си умения против някои и $ бакшиш демонстрират изкусни владетели на огъня, които жонглират със запалени факли, правейки невероятни огнени шоута за туристите.

От плажа Патая стартира и комерсиалната алея на Ко Липе, на която можете да си купите истински и налични ръчно направени сувенири и бижута, локални ястия, плодове и десерти, да се насладите на пиво в някои от невероятните заведения в близост или просто да релаксирате в ръцете на опитна масажистка в някои от многочислените салони на улицата. Или пък да запомните пътешествието си вечно като си подарите обичайната татуировка, направена с бамбук.

Заради географското разположение на острова той е наличен през всички сезони и може да бъде посещаван даже по времето, когато в други елементи на Тайланд е в разгара си дъждовния сезон. Високият сезон на Ко Липе продължава от ноември до май, само че и през останалото време можете да се насладите на неповторимата му хубост, освен това в компанията на по-малко туристи, макар че те по принцип не са прекалено много и в никакъв случай нямате усещане, че островът е препълнен.

На комерсиалната улица можете да промените долари или евро за тайландски бат, като курсът е по-добър спрямо туристическите летища. Не липсват и банкомати и пост терминали в огромна част от обектите. Трябва да имате поради, че в магазините алкохол се продава от 11 заран до 2 следобяд и след това от 5 следобяд до 11 през нощта. Естествено, в случай че си мечтаете за студена бира или коктейл по друго време, можете да поръчате в заведенията за хранене или хотелите.

За да стигнете до острова би трябвало да вземете лодка от най-близкото пристанище Пак Бара, като “общественият ” превоз с лодки работи през цялата година. Можете да наемете и частна такава.

Черните гладки скални парчета са измежду атракциите на националния парк


Ко Хин Нгам проклина тези, които вземат от камъните му


Десетки туристи, в това число и Леонардо ди Каприо, връщат откраднатото от там по пощата

 30-04  30-05
Въпреки, че множеството острови край Ко Липе се славят с безкрайните си ситни бели плажове, измежду най-големите атракции за туристите е разходка с лодка до близкия остров Ко Хин Нгам, който също се намира в националния парк Сатун. Малкият остров в Андаманско море е прочут с това, че брегът му е отрупан с гладки чепни камъни с разноцветни кръгове по тях. Камъните са толкоз красиви, че съвсем всеки екскурзиант се изкушава да си вземе за спомен. Табели на него обаче предизвестяват, че единственият верен метод да “вземете ” част от тези камъни вкъщи е да ги снимате. Според надписите на няколко езика, в случай че вземете даже един от тези камъни вкъщи ще ви застигне проклятието на локалния дух-пазител “Чао Пфо Тарутао ”. Отмъщението му включва проблеми в бизнеса, фамилни неприятности и гибел измежду близки и родственици. Пазачът на острова споделя истории за огромна част от камъните, които са изложени като “специална сбирка ”. Зад всеки от тях се крие страшна история, защото са били откраднати от острова преди години и даже преди десетилетия. Част от хората, които след това връщат камъните по пощата, са претърпели ужасни произшествия, изгубили са децата си и роднините си. Всички те обаче рано или късно връщат по пощата или с пощальон съдбовните камъни до острова им, с цел да се отърват от проклятието. Колекция с такива камъни и морски раковини са изложени и в музея на близкия остров Тарутао.

Според слуховете самият артист Леонардо ди Каприо не повярвал в проклятието на острова и взел със себе си от него няколко камъка. Впоследствие обаче почнал всяка нощ да сънува ужасдни кошмари и те не спрели до момента в който не върнал лъскавите черни камъни на родното им място в Андаманско море.

Павираният площад ухае на джинджифил


Геопаркът Сатун пази следи от преди 500 милиона години


Районът е под закрилата на ЮНЕСКО

 Освен антични фосили на стотици милони години в геопарка Сатун можете да се насладите и на прелестни гледки. Освен антични фосили на стотици милони години в геопарка Сатун можете да се насладите и на прелестни гледки.
Геопаркът Сатун е измежду най-интересните места за посещаване в региона, защото споделя за живота преди 500 милиона години по време на първия геоложки интервал от палеозойската епоха – камбрий. Всъщност в обсега му влиза и упоменатия към този момент народен парк Тарутао и остров Ко Липе. Територията му обаче е доста по-голяма и включва още доста атракции, а с цел да ги обиколите всичките са ви нужни най-малко няколко седмици.

Сатун е прочут като „ земята на палеозойските фосили ”, а поради уникалността си в международен мащаб е под закрилата на ЮНЕСКО. Камбрийските трилобитови вкаменелости на остров Тарутао са най-старите в тайландско-малайския полуостров. Тук са открити един нов жанр и пет типа камбрийски трилобити, както и червени строматолити.

Дори и да нямате знания в тази област обаче можете да разгледате фосилите от близко и да си визиите що за типове са обитавали планетата ни преди милиони години. Или да се насладите на едно от дребното места в света, в които с просто око се вижда разликата сред скали от разнообразни столетия.

Днес в него можете да плажувате дружно с отзивчиви диви свине


Паркът Тарутао приютявал пандизчии


Каменната арка на остров Ко Кай е измежду най-посещаваните забележителности

 Националният парк Тарутао е прочут със непокътнатата непокътната природа. Националният парк Тарутао е прочут със непокътнатата непокътната природа.
Националният парк Тарутао и едноименният остров на него Ко Тарутао в началото приютявали не високоплатежни туристи, а нарушители. Всъщност островът в Андаманско море бил определен през 40-те години на предишния век за затвор. Причина за това била естествената му изолация, както и десетките морски крокодили, когато тогава плували край брега му и пазили нарушителите да избягат. Днес черепът на последния морски крокодил е изложен в локалния музей, наред с китове, делфини и костенурки. А нарушителите от дълго време са сменени от туристи, които обичат извънредните и слабопосещавани дестинации и непокътнатата природа.

Днес компания на белите плажове на острова на гостите вършат не страшилища, а отзивчиви диви свине. Наред с другите диви животни като цибетка или близо 100-те типа птици, те могат да бъдат следени от близко, в случай че отседнете на Тарутао. Островът е определен и от морски костенурки, които снасят яйцата си на него. Ко Тарутао е най-големият остров в парка Тарутао.

Самият народен парк включва 51 разнообразни острова, като всеки от тях има собствен сексапил и хубост, които ще ви омагьосат. Сред най-интересните острови за посещаване е Ко Кай. Той е прочут с каменната си арка на един от безкрайните бели плажове, която е измежду обичаните места за декор на туристическите фотоси. Тъй като островът е ненаселен до него се стига с някоя от екскурзиите с известните и характерни тайландски лодки.

В региона на парка и на Ко Липе могат да бъдат посетени и разнообразни плажове, пещери и скрити заливи, до които се доближава само с дребни канута.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР