Мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз.

...
Мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз.
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Без Западните Балкани ЕС не може да бъде световен лидер

Мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. Погледнете европейската карта и ще констатирате: без тясно съдействие със Западните Балкани Европа на може да бъде международен водач в политическо и икономическо отношение, в сигурността. Тази безапелационна позиция съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в черногорската столица Подгорица на интернационална конференция "Геополитика в Западните Балкани: взор от района ". Вицепрезидентът направи главното изявление на форума, в който участваха представители на черногорски институции и на дипломатическия корпус, както и голям брой специалисти от България и страните от Балканския район.

"Следващите месеци са решаващи. Темата за разширението не би трябвало да слиза от дневния ред на Европейски Съюз, би трябвало да бъде приоритет в идващите 5 години ", съобщи Илияна Йотова и добави, че сектор на идващия български еврокомисар би трябвало да е разширението.

Вицепрезидентът посочи значимата роля на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. "Години наред за европейската дипломация Балканите бяха мъртво пространство. По време на председателството на Съвета на Европейски Съюз България наложи тематиката за присъединението на Западните Балкани в общата външнополитическа тактика на Общността. Като натурален лобист за европейската им интеграция България сложи безапелационно в европейския дневен ред ползите на тези страни ", уточни Илияна Йотова.



Вицепрезидентът акцентира, че без срещата в София Европейски Съюз - Западни Балкани нямаше да бъдат вероятни последвалите политически и държавни формати, двустранни договаряния и съглашения. "Срещата в София направи действителни двустранните съглашения като Договора за добросъседство сред България и Северна Македония и Договора от Преспа сред Северна Македония и Гърция, които отвориха пътя към Европейски Съюз и НАТО ", съобщи Илияна Йотова.

Според вицепрезидента Европа не е била подготвена за тази среща поради неналичието на политическо решение и на консенсус за разширението на Европейски Съюз. "Тази липса е част от огромната рецесия на европейския план, от недостига на разновидности за неговото развиване ", акцентира Илияна Йотова и уточни главните проблеми на Европейски Съюз - от метода на действие на институциите, през вземането на решения, до съответното наличие на политиките. Вицепрезидентът изрази мнение, че измененията в Европейски Съюз би трябвало да минават през безапелационна визия за разширението.

Илияна Йотова уточни, че страните от Западните Балкани би трябвало да вземат решение своите проблеми не поради брюкселската администрация, която ги отбелязва в отчетите си, а поради "собствените си общества, поради стандартите на личния си живот ". "Тогава те ще бъдат разбрани от жителите, които ще бъдат съдружници на държавните управления за тяхното реализиране ", безапелационна е вицепрезидентът.

Илияна Йотова съобщи, че в напъните си за присъединение към Европейски Съюз страните от Западните Балкани не са сами. "Много страни, в това число и България, желаят да оказват помощ със своя опит. Ролята на дипломатите е голяма ", акцентира вицепрезидентът и добави: В лицето на българския дипломат Меглена Плугчиева имате огромен съдружник, от чийто експертен опит доста може да почерпите.

Сигурността и демографската рецесия са едни от най-големите провокации пред Западните Балкани съгласно Илияна Йотова. Вицепрезидентът предложи основаването на непрекъснато настоящ конгрес за сигурност на Балканите, който ще направи по-силен гласа на тези страни при образуването на работещи европейски политики, изключително в региона на миграцията. Вицепрезидентът Йотова акцентира огромната роля на страните от Западните Балкани и при преодоляването на миграционната рецесия, по тази причина тези политики би трябвало да се вършат дружно с тях.



"Успешното присъединение към Европейски Съюз би лимитирало значително "износа " на стопански дейни хора към другите страни членки ", уточни Илияна Йотова.

Според вицепрезидента не съществува алтернативата икономическо партньорство със Западните Балкани или политическо разширение. Илияна Йотова е безапелационна, че Берлинският развой не може да размени бъдещето действително участие в Европейски Съюз. Икономическата интеграция и свързаността на Балканите са единствено първи стадий в процеса на присъединение. "Този стадий може да е единствено краткотраен - без страните от Западните Балкани години наред да останат в преддверието на Европейски Съюз. Ако не са налице периоди за действително участие, това би основало чувството за страни "втора ръка " и би нараснало евроскептицизма. Европейската политика за Западните Балкани би трябвало да бъде предвидима, а не да следва стъпките на тангото ", съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова акцентира, че Балканите постоянно са били върху тлееща жарава - поради геополитически ползи и поради личната си специфичност. "Тежи сянката на "тихата война " - за еднаквост, за "свои и непознати ", за подялбата на национални герои, за подялбата на история. Затова постигнатото би трябвало да се пази, доста елементарно е да се подпали националистическият огън ", посочи вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Йотова е безапелационна: На Балканите няма място за прекрояване на граници, задоволително сме изпатили. Има място за унищожаване на граници, за свободното придвижване на хора, за развиване, за съдействие и общи планове. Няма да допуснем нов Берлински конгрес за делба на територии и разделяне. Искаме съответни резултати от Берлинския развой по пътя към присъединението.

Илияна Йотова уточни, че България би трябвало да бъде участник в Берлинския развой като сериозен мотор на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Посещението на вицепрезидента в Черна гора продължава на следващия ден със срещи с президента Мило Джуканович, с министър-председателя Душко Маркович и външния министър Сърджан Дарманович.

Във водената от Илияна Йотова делегация е и дипломат Боби Бобев, представлявал българската страна в Албания и Косово и експерт по балканската тема. Посланик Бобев е и член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР