Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС. За

...
Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС. За
Коментари Харесай

Станишев пред левите премиери: Макрон прави политика на инат! Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС!

„ Мястото на Северна Македония и Албания е в Европейски Съюз. За страдание, за следващ път значими за бъдещето на Европейски Съюз решения стават жертва на безконтролно държание, основани на краткосрочни вътрешнополитически съображения. В момента френският президент Макрон прави политика напук.
Това не е проява на мощ, а тъкмо противоположното – на изтощение. Реформите и обновлението на Европейски Съюз не могат да станат по този метод – с занемаряване на критериите, разпоредбите, солидарността, построеното доверие. За нас като българи този способ е мъчително прочут – повече от 10 години чакаме на прага на Шенген. Ново отсрочване на тези договаряния ще бъде пагубно за политическите процеси в тези страни, мощно демотивиращо за останалите в района, и съществено ще подкопае доверието в Европейски Съюз като мотор на позитивни промени в страните-кандидати. Единственият резултат от този метод ще бъде разпалването на анти-европейски популизъм и шовинизъм. В старите страни-членки той към този момент подкопава устоите на ЕС; на Балканите може да бъде взривоопасен. Не бива да го позволяваме ".

.

Това съобщи водачът на ПЕС Сергей Станишев на подготвителната среща на левите министър председатели и комисари преди Европейския съвет през днешния ден в Брюксел.

По негова покана, министър председателите на Северна Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама, както и някогашният министър председател на Гърция Алексис Ципрас, също взеха присъединяване в срещата. Очаква се европейските водачи да обсъдят старта на договарянията за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания, откакто ден по-рано министрите не съумяха да реализират единодушие.

В особено писмо, изпратено до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, Станишев настоя от името на ПЕС въпросът да залегне в дневния ред на срещата на върха. Днес той съобщи: „ Доволен съм, че положените от нашето политическо семейство старания дадоха резултат и тематиката въпреки всичко ще бъде на масата на водачите тази вечер. Ние поддържаме започването на договаряния с двете страни – те свършиха голяма работа през миналите години, водени от прогресивните държавни управления на Заев и Рама. Сега е ред на Европейски Съюз да съблюдава поетите задължения и това е преобладаващото мнение в Европейския съвет. "

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР