Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС. За

...
Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС. За
Коментари Харесай

Станишев пред левите премиери: Макрон прави политика на инат! Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС!

Мястото на Северна Македония и Албания е в Европейски Съюз. За страдание, за следващ път значими за бъдещето на Европейски Съюз решения стават жертва на безконтролно държание, основани на краткосрочни вътрешнополитически съображения, съобщи водачът на ПЕС Сергей Станишев на подготвителната среща на левите министър председатели и комисари преди Европейския съвет през днешния ден в Брюксел.

"В момента френският президент Макрон прави политика напук. Това не е проява на мощ, а тъкмо противоположното – на изтощение. Реформите и обновлението на Европейски Съюз не могат да станат по този метод – с занемаряване на критериите, разпоредбите, солидарността, построеното доверие.



За нас като българи този способ е мъчително прочут – повече от 10 години чакаме на прага на Шенген.

Ново отсрочване на тези договаряния ще бъде пагубно за политическите процеси в тези страни, мощно демотивиращо за останалите в района, и съществено ще подкопае доверието в Европейски Съюз като мотор на позитивни промени в страните-кандидати. Единственият резултат от този метод ще бъде разпалването на анти-европейски популизъм и шовинизъм.

В старите страни-членки той към този момент подкопава устоите на ЕС; на Балканите може да бъде взривоопасен. Не бива да го позволяваме ", уточни водачът на ПЕС.



По негова покана, министър председателите на Северна Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама, както и някогашният министър председател на Гърция Алексис Ципрас, също взеха присъединяване в срещата. Очаква се европейските водачи да обсъдят старта на договарянията за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания, откакто ден по-рано министрите не съумяха да реализират единодушие.



В особено писмо, изпратено до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, Станишев настоя от името на ПЕС въпросът да залегне в дневния ред на срещата на върха.

Днес той съобщи: „ Доволен съм, че положените от нашето политическо семейство старания дадоха резултат и тематиката въпреки всичко ще бъде на масата на водачите тази вечер. Ние поддържаме започването на договаряния с двете страни – те свършиха голяма работа през миналите години, водени от прогресивните държавни управления на Заев и Рама.

Сега е ред на Европейски Съюз да съблюдава поетите задължения и това е преобладаващото мнение в Европейския съвет. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР