Мястото на мавзолея на площад Александър I Батенберг ще се

...
Мястото на мавзолея на площад Александър I Батенберг ще се
Коментари Харесай

Временна дигитална кула ще постави общината на мястото на мавзолея

Мястото на мавзолея на площад " Александър I Батенберг " ще се трансформира в непрекъсната точка, само че за краткотрайни арт съоръжения, възнамерява Националният институт за недвижимото културно завещание. След Бронзовата къща там ще се инсталира творба на цифровото изкуство, висока 15 метра. Тя е дело на Венелин Шурелов, назовава се " Един човек " и бе отличена в конкурс на стратегия " Навън " на Столична община.

За построяването на тази краткотрайна инсталалация Столична община ще отпусне 81 хиляди лв., заяви Малина Едрева, ръководител на общинската кописия по просвета и обучение.

Инсталацията на Шурелов е стоманена структура със контур на човек, в която ще бъдат инсталирани 42 LED екрана с обща повърхност 82 кв.м. Видеокамери ще снимат движещи се пешеходци или хора, които беседват и всевъзможни подиуми от ежедневния живот по улиците на града. Заснетите фрагменти ще се подават на компютърна система, която ще ги излъчва на единствено някои от екраните. В същото време на други екрани ще се появяват други записи със инцидентни минувачи.

Така голямото екранно тяло ще наподобява формирано от голям брой по-малки фигури и ще сумира в единно цяло живия пулс на града. Идеята е да се проектира цифрово живата градската среда на София, която е функционалност и от държанието и настроението на своите поданици и посетители. Все още не е ясно по кое време през тази година краткотрайната апаратура ще се появи върху мястото на мавзолея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР