Мястото на Албания и Северна Македония е в Европейския съюз,

...
Мястото на Албания и Северна Македония е в Европейския съюз,
Коментари Харесай

ПЕС: Мястото на Албания и Северна Македония е в ЕС

Мястото на Албания и Северна Македония е в Европейския съюз, съобщи ръководителят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той акцентира, че за жалост, за следващ път значими решения за бъдещето на Европейски Съюз стават заложници на безконтролно отношение, учредено на краткосрочни вътрешнополитически цели.
Според Станишев, френският президент Еманюел Макрон води политика „ на инат ”.
„ Това не е проява на мощ, в противен случай – на беззащитност ”, акцентира той.
Реформите и обновяването на Европейски Съюз не може да се извърши по този метод – посредством нарушение на критериите и разпоредбите, солидарността и процеса на създаване на доверие.
„ Ние като българи имаме мъчителен опит от този метод – повече от 10 години чакаме пред вратите на Шенген. Новото отсрочване на тези договаряния ще бъде пагубно за политическите процеси в тези страни, ще стане мощен фактор за демотивация на останалите страни от района и съществено ще подкопае доверието към Европейски Съюз като мотор на позитивни промени в страните- претенденти за участие. Единственият резултат от сходна стъпка ще бъде разпалване на антиевропейски популизъм и шовинизъм. В старите държави-членки той (национализмът) към този момент подкопава основите на Европейски Съюз, само че на Балканите това може да докара до детонация. Ние не би трябвало да разрешаваме това да се случи ”, съобщи Станишев, предава МИА, представена от БГНЕС.
По покана на водача на ПЕС през днешния ден се организира среща с министър председателите на Албания и Македония Еди Рама и Зоран Заев и с някогашния министър-председател на Гърция Алексис Ципрас.
Станишев съобщи, че е удовлетворен, че напъните на неговото политическо семейство са дали плод и тематиката за разширението ще се разисква от водачите на страните в Европейски Съюз.
Той още един път акцентира, че поддържа започването на договаряния с Албания и Македония, тъй като и двете страни са направили голяма работа през миналите години. Сега на ход е Европейски Съюз, който би трябвало да извърши поетите задължения към тях, което е преобладаващото мнение в Европейския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР