Мярката засяга вечния жалбоподателУвеличават се в пъти таксите, които граждани,

...
Мярката засяга вечния жалбоподателУвеличават се в пъти таксите, които граждани,
Коментари Харесай

Жалбите във ВАС поскъпват в пъти

Мярката визира „ безконечния жалбоподател ”


Увеличават се в пъти таксите, които жители, компании и организации с нестопанска цел заплащат при обжалване по административни каузи при касационно произвеждане пред Върховния административен съд (ВАС). Това взеха решение депутатите като гласоподаваха дефинитивно цените, планувани в поправките на Административно-процесуалния кодекс (АПК).

 05_1_191712 Досега сумите се определяха от Министерския съвет и таксите бяха от 5 лв. за физически лица и организации и до 25 лв. за компании. Новите разпореждания вкарват няколко съществени разграничения. Гражданите, едноличните търговци, държавните и общински органи и други лица с обществени функционалности ще заплащат по 70 лева, а организации, осъществяващи публични услуги – 370 лева (Виж таблицата).

Приема се правилото държавни такси да се пресмятат съразмерно според от материалния интерес. Всички обжалващи ще дължат сума, равна на 0,8% от сумата по обещано дело, само че не повече от 1700 лева Когато материалният интерес е над 10 млн. лева – максимумът е 4500 лева

Независимо дали по делото има веществен интерес, таксите по каузи за пенсионно, здравно и обществено обезпечаване са 30 лева за жителите и едноличните търговци и 200 лева за организациите.

Държавната такса не се внася при митинги от прокуратурата и жители, за които е прието от съда, че нямат задоволително средства да я платят, съгласно приходите им, трудовата претовареност, възрастта, здравословното им положение и други

Според ръководещите високите цени ще облекчат работата на Върховен административен съд и ще лимитират фигурата на „ безконечния жалбоподател ” и грантаджийски Неправителствени организации. Очаква се обаче най-сериозно да намалеят касационните тъжби от компании, които не са спечелили публични поръчки и са изгубили и делата по оборване на първа инстанция.

Българска социалистическа партия остро реагира против новите цени. Според опозицията те основават неравнопоставеност. От опозицията се заканиха да отнесат въпроса до Конституционния съд. Въпреки, че не всички ремонти в Административнопроцесуален кодекс са гласувани, към този момент се заприказва, че президентът ще наложи несъгласие на по-високите такси.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР