Мярката засяга вечния жалбоподателУвеличават се в пъти таксите, които граждани,

Мярката засяга вечния жалбоподателУвеличават се в пъти таксите, които граждани, ...

Жалбите във ВАС поскъпват в пъти.


Мярката засяга „вечния жалбоподател”


Увеличават се в пъти таксите, които граждани, фирми и организации с нестопанска цел плащат при обжалване по административни дела при касационно производство пред Върховния административен съд (ВАС). Това решиха депутатите като гласуваха окончателно тарифите, предвидени в поправките на Административно-процесуалния кодекс (АПК).

05_1_191712Досега сумите се определяха от Министерския съвет и таксите бяха от 5 лева за физически лица и организации и до 25 лева за фирми. Новите разпоредби въвеждат няколко основни разграничения. Гражданите, едноличните търговци, държавните и общински органи и други лица с публични функции ще плащат по 70 лв., а организации, осъществяващи обществени услуги – 370 лв. (Виж таблицата).

Приема се принципът държавни такси да се изчисляват пропорционално в зависимост от материалния интерес. Всички обжалващи ще дължат сума, равна на 0,8% от сумата по дадено дело, но не повече от 1700 лв. Когато материалният интерес е над 10 млн. лв. – максимумът е 4500 лв.

Независимо дали по делото има материален интерес, таксите по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лв. за гражданите и едноличните търговци и 200 лв. за организациите.

Държавната такса не се внася при протести от прокуратурата и граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я платят, съобразно доходите им, трудовата заетост, възрастта, здравословното им състояние и др.

Според управляващите високите тарифи ще облекчат работата на ВАС и ще ограничат фигурата на „вечния жалбоподател” и грантаджийски НПО. Очаква се обаче най-сериозно да намалеят касационните жалби от фирми, които не са спечелили обществени поръчки и са загубили и делата по оспорване на първа инстанция.

БСП остро реагира срещу новите тарифи. Според опозицията те създават неравнопоставеност. От опозицията се заканиха да отнесат въпроса до Конституционния съд. Въпреки, че не всички поправки в АПК са гласувани, вече се заговори, че президентът ще наложи вето на по-високите такси.

Източник: trud.bg