Мярката за отстъпка от 25 ст. за литър гориво ще

...
Мярката за отстъпка от 25 ст. за литър гориво ще
Коментари Харесай

Спряха отстъпката от 25 ст. за гориво на над 2 милиона българи

Мярката за отстъпка от 25 ст. за литър гориво ще бъде прекъсната от Нова година. Това даде обещание министърът на стопанската система Никола Стоянов. Според него тя била лобистка, а не обществена. С решението си обаче повече от 2 милиона българи ще бъдат ощетени, включително не влизат заможните хора, сочи инспекция на Lupa.bg.



Никола Стоянов

Шофьорите с високи приходи не употребяват от евтиното гориво, тъй като качеството му е неприятно и то запушва моторите на първокласните им коли. Именно по тази причина те зареждат от премиум с подобрители. Същият проблем със запушването имат и притежателите на коли, създадени след 2010 година Именно по тази причина и те не се възползват от държавните отстъпки.

Статистиката сочи, че междинната възраст на колите, които се движат по нашите пътища, е над 19 години. Леките коли до 5 години са единствено 6%, а повече от 70% от колите са над 15 години.

„ През месец януари на 2021 година броят на колите на възраст над 20 години се е нараснал с 8% по отношение на същия месец на предходната година (със 109 703 броя), като тези коли са достигнали рекордно висок дял - 48% от всички регистрирани ППС в България, или 1 845 856 броя ППС от общо регистрирани 3 813 677 бр. Това значи, че половината от употребяваните коли в нашата страна имат стандарти за екологичност и сигурност отпреди 20 и повече години. Делът на колите, които са на възраст над 15 години, към този момент доближи невижданите 75%. ”, изясни Храбрин Иванчев, Председател на Асоциацията  на автомобилните производители.

Част от колите на над 20 година се употребяват от възрастни хора. Колите се употребяват в дребни обитаеми места като община Брацигово, която остана без публичен превоз. Пещера към този момент е в същата обстановка, защото компанията, осигуряваща междуградски транспорт, е подала съобщение, че се отхвърля. Така хората, които учат и работят в Пазарджик и Пловдив, би трябвало да пътуват със личен превоз, което ще им коства солено.

За да няма национално неодобрение, Никола Стоянов даде обещание, че ще обезпечи помощи на нуждаещите се, които ще са през фонд.

„ Една от готвените промени ще бъде с подоходен аршин. Тя ще е през фонд, в който ще се вземат свръхпечалби от сдруженията. Хората с приходи до 1000 лева ще получават помощи от специфичен фонд, като в регламента, където е и дерогацията, ясно е написано и защо могат да се употребяват отнетите свръхпечалби ”, изясни министърът.

Това значи, че единствено 20 000 от тези 2 милиона водачи ще вземат пари от този фонд, което е извънредно малко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР