Мярката за неотклонение задържане под домашен арест на ген. Кирчо

...
Мярката за неотклонение задържане под домашен арест на ген. Кирчо
Коментари Харесай

Съдът пусна под парична гаранция ген. Кирчо Киров

Мярката за неотклонение " задържане под домакински арест " на ген. Кирчо Киров, наложена в средата на февруари, беше снета и сменена с парична гаранция. Това заяви самият той пред " Фокус ".

По думите на някогашния шеф на Националната разследваща работа в интервала 2002-2012 година по този метод той ставал " свободен човек ".

" Причините, заради които мярката беше анулирана е, че аз и моята отбрана предоставихме на Военноапелативния съд документи за усложнено здравословно положение, както и да ми бъде предоставяна опция да сготвям отбраната си по другите каузи. Съдът самичък оцени съвършеното ми процесуално държание в изискванията на домакински арест ", сподели Киров.

В края на януари Софийският боен съд наложи на Кирчо Киров наказване 15 години затвор и конфискация на половината от притежаваното от него имущество. Призна го за отговорен за това, че от 2007 година до 2011 година като шеф на разследващата работа в съучастничество със собствен зависещ е присвоил от бюджета на службата пари в друга валута - евро и щатски долари, които съгласно прокуратурата съставляват " изключително огромен размер " и се равнявали на повече от 5.1 млн. лева

Решението на съда не е дефинитивно. Обвинителният акт беше импортиран при започване на предходната година малко откакто Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане първото дело против Киров, по което на две инстанции той също чу неоправдателна присъда. То е по сходно обвиняване, само че съдът го върна за ново разглеждане поради процесуални нарушавания.

Срещу Киров има и трето дело - за издаване на държавна загадка през 2014 година, когато в телевизионно изявление e загатнал ĸaĸ български водач e бил избавен от смъртно наказване в Иран.

Делата против Киров са секретни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР