Мярката, озаглавена Законът КНР не е развиваща се страна, бе

...
Мярката, озаглавена Законът КНР не е развиваща се страна, бе
Коментари Харесай

САЩ премахват етикета развиваща се страна на Китай

Мярката, озаглавена " Законът КНР не е разрастваща се страна ", бе призната от Камарата на представителите с 415-0 гласа.

Законодателството ще подреди на държавния секретар да " работи " за смяна на статута на Китайската национална република от разрастваща се страна в страна с по-висок междинен приход, страна с висок приход или развита страна за интернационалните организации, които включват както Съединени американски щати, по този начин и Китай, и ще предложи механизъм за това.

Освен това той ще подреди на висшия посланик да работи, " с цел да подсигурява, че Китайската национална република не получава преференциално отнасяне или помощ в границите на организациите вследствие на това, че има статут на разрастваща се страна ".

" Китайската национална република е втората по величина стопанска система в света, като на нея се падат 18,6% от международната стопанска система ", съобщи в понеделник от трибуната на Камарата на представителите републиканката Йънг Ким, вносителка на мярката.

" Размерът на стопанската система им отстъпва единствено на тази на Съединените щати. Съединените щати се третират като развита страна, по този начин би трябвало да бъде и с КНР ", сподели Ким. " И също по този начин се третира като страна с високи приходи в договорите и интернационалните организации, тъй че Китай също би трябвало да се третира като развита страна. "

" КНР обаче е класифицирана като разрастваща се страна и употребява този статут, с цел да играе със системата и да вреди на страни, които в действителност се нуждаят от помощ ", добави тя.

Въпреки че е втората по величина стопанска система в света - единствено след Съединени американски щати - Китай се смята за разрастваща се страна от някои интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации.

Това определение, съгласно законодателите, може да разреши на някои страни да получат специфични привилегии или еластичност в избрани контракти или организации.

Миналия месец двама законодатели показаха законопроект, който би предотвратил даването на Китай на статут на " разрастваща се страна " в бъдещи контракти и интернационалните организации и би наредил на държавния секретар да работи за смяна на обозначението му в контракти или организации, където съществува механизъм за осъществяване на такава смяна.

Приетият в понеделник закон е най-новата мярка, ориентирана към угнетяване на Китай. Миналия месец Камарата на представителите единомислещо утвърди резолюция, осъждаща потреблението от Китайската комунистическа партия на шпионски балон над континенталната част на Съединени американски щати.

През януари Камарата гласоподава с голямо болшинство за основаването на двупартийна специфична комисия, която да се занимава с конкуренцията на Съединени американски щати с Китай.

Законът " КНР не е разрастваща се страна " ще утвърди политиката на Съединени американски щати като противопоставяща се на " определянето или третирането на Китайската национална република като разрастваща се страна " във всеки контракт, интернационално съглашение или интернационална организация, в която Съединени американски щати вземат участие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР