Мярката е заради увеличаването на лихвените процентиКотировките на кредитните институции

...
Мярката е заради увеличаването на лихвените процентиКотировките на кредитните институции
Коментари Харесай

Италия товари банките с данък „свръхпечалба“

Мярката е поради увеличението на лихвените проценти
Котировките на кредитните институции се свлякоха, след това загубите бяха възобновени

Вицепремиерът Антонио Таяни упрекна ЕЦБ, че унищожава италианската стопанска система

Дясноцентристкото държавно управление на Джорджа Мелони реши да таксува свръхпечалбите на банките в Италия с 40% налог.

Става дума за големите доходи, получените от кредитните институции от разликата сред прилаганите от тях дейни лихвени проценти и пасивните. Тоест извоюваните пари от натоварването на жилищнте и потребителските заеми, както и на промишлените заеми с непрестанно повишаваните от Европейската централна банка (ЕЦБ) лихви и задържането съвсем на нулево ниво на сумите, които банките изплащат като цена на средствата по депозитите и разплащателните сметки или другояче казано на парите на жителите и компаниите.

Данъкът “свръхпечалба ” ще бъде прибавен за финансовата 2022 - 2023 година и кредитните институции ще го заплащат върху чистия си приход от лихви, когато той е над 3% от записаната в балансите им през 2021 година стойност. Именно върху надвишената част ще се ползва таксата от 40%, която би трябвало да бъде платена на хазната до юни 2024 година, като “прагът ” ще се увеличи на 6% за облагите през 2023 година, съпоставени с тези от 2022 година

Вицепремиерът и лидер на дясната партия “Северна лига ” Матео Салвини разгласи пред публицисти налога “свръхпечалба ” като “мярка за правдивост ” към най-ощетените от паричната политика на ЕЦБ италианци и като съответен отговор на непрекъснатото повишение от институцията на лихвените проценти, причиняващо големи спомагателни разноски най-много на семействата. “Растящите лихви, които разрешават на банките да печелят доста, изобщо не са съпроводени от по-добри хонорари по сметките на техните клиенти ”, сподели Салвини. Според него използването на новия данък със задна дата ще вкара в държавния бюджет повече от 3 милиарда евро, с които изпълнителната власт ще е в положение да окаже помощ на бедстващи млади фамилии с внезапно скочили вноски по заемите им за първо жилище. Вицепремиерът счита също по този начин, че с парите от налога “сврхпечалба ” ще може да се реализира и понижаване на някои налози, прилагани към стопански слабите пластове от популацията, както и към изпаднали в усложнения фамилни компании и по-малки предприятия.

Другият вицепремиер Антонио Таяни, който е и министър на външните работи, отиде по-далеч от Салвини, защото упрекна ЕЦБ и нейната шефка Кристин Лагард, че блокирали предприемаческата самодейност в Италия и даже спирали нейния стопански напредък. “От месеци споделяме, че ЕЦБ бърка, като покачва лихвените проценти и ето за какво утвърденият от държавното управление налог върху “свръхпечалбите ” е неизбежна последица на тази политика ”, изясни Таяни в изявление за в. “Кориере каузи сера ”.

Във вторник - първия ден след обнародването на решението на държавното управление, котировката на акциите на италианските банки се срина, регистрирайки в някой случаи загуби даже с над 10 %. Най-голямата кредитна институция в страната “Интеза Сан Паоло ” се елементарни с 8,67% от капитализацията си, а втората “Уникредит ” - с 5,49%. Фондовият пазар бе обуздан с публикуваното от финансовото министерство публично известие, съгласно което “мярката за правдивост ” на кабинета щяла да включва “таван ” на данъчната вноска, която няма да надвишава 0,1% от общите активи на банките. И в сряда кредитните институции възвърнаха съвсем напълно записаните предходния ден загуби.

Проектозаконът на държавното управление би трябвало да бъде признат от Народното събрание и да влезе в действие в границите на 60 дни, откакто отдъхващите в този момент законодатели се върнат на работа на 5 септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР