Мярката 60 на 40 ще бъде отворена за почти всяка

...
Мярката 60 на 40 ще бъде отворена за почти всяка
Коментари Харесай

60 на 40 с облекчени условия, но от юни

Мярката " 60 на 40 " ще бъде отворена за съвсем всяка компания в страната, като огромна част от рестриктивните мерки, планувани сега за претендентите за тази помощ, ще отпаднат. По тази мярка страната подкрепя за не повече от 3 месеца бизнеса с заплащането на заплатите, като поема 60% от осигурителния приход на служащите и същия дял от осигуровките, с цел да не бъдат съкращавани хора в рецесията.
Отпадането на някои ограничавания по схемата ще стане от 1 юли, като в новия си тип мярката ще работи до 30 септември, съгласно обществения министър Деница Сачева.
Бизнес от всеки бранш на стопанската система към този момент ще е възможно да се възползва от помощта, единственото условие ще е да потвърди 20% спад на приходите поради рецесията с ковид, написа " 24 часа ".
Досегашните условия компаниите да са въвели ненапълно работно време, както и изискването да важи за браншове на стопанската система, които са затворили цехове и отдели поради заповед на здравния министър, отпадат. Освен това със схемата към този момент ще се финансира и наемането на безработни.
Разчетите на общественото министерство демонстрират, че от спомагателния 1 милиарда лв., които бяха дадени за мярката, във фонд " Безработица " на Национален осигурителен институт се чака да останат неусвоени към 300-400 млн. лева към края на юни, когато изтича срокът ѝ. Ако има опция и задоволително средства, мярката може да продължи и до края на годината, изясни Сачева пред Българска национална телевизия в сряда вечерта.
Вероятно без право на помощ по тази скица още веднъж ще останат просветителният и здравният бранш, които получават финансиране от страната.
От 1 до 15 юли пък стартира кандидатстването и за новата помощ от 290 лева на служащ за автобусните компании. Тя ще е за период от 6 месеца. Условието е компаниите да са прекратили най-малко част от активността си по време на изключителното състояние или след него. Допустимо било и да са възстановили работа с ненапълно работно време за всички чиновници или за част от тях. Така, в случай че се прибави и помощта по " 60 на 40 ", то помощта за автобусните превозвачи към този момент ще е в съответствие 80 на 20
За помощ в заплатите на несъкратени водачи са отделени 40 млн. лева, а общият бюджет на тази мярка ще е 85 млн. лева Тепърва се водят диалози и се вършат планове кои да са останалите сектори, които ще имат право на помощта.
Според плана на страната, 240 000 души ще останат на работа поради " 60 на 40 ". Националният застрахователен институт към този момент е превел близо 53 млн. лева на 8516 компании. С парите ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 чиновници. Останалите 40% се поемат от работодателите. При последния транш са преведени към 8 млн. лева за опазване на заетостта на 15 893 служащи от над 900 предприятия.
През април, който е най-тежкият месец от коронакризата, 87 140 души са се записали като безработни. Това е нарастване над два пъти по отношение на март 2020 година и с над четири пъти спрямо април 2019 година, демонстрират данните на Агенцията по заетостта. Най-висока е била безработицата във Видин, където е стигнала 16,4%, а най-ниска в София – 4%. В 15 области пък безработицата е била над 10% - Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разлог, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен.
В края на изключителното състояние на 13 май растежът на записаните безработни е със 111 705 души повече от плануваното без пандемията. Така от предстоящите 5,8% безработицата е стигнала равнище от 9,2% на 13 май.
Всеки втори, останал без работа от 13 март до 13 май, е бил сред 30 и 49 година Хората, регистрирани на борсата над 50-годишна възраст, са 17,5%, а младежите до 29 година – 19,5%. Половината от безработните са били със приблизително обучение, а тези с висше – 15,5%.
Хората, които са си намерили работа по време на изключителното състояние, са били 28 091. Почти половината от тях са назначени в преработващата индустрия, а в топ 5 влизат търговията, превозът, строителството и държавното ръководство.
Безработицата към този момент се връща към равнищата преди коронакризата, твърди министър Сачева. Средно дневно към този момент се записват по 1300 души, в случай че през април е имало дни и с над 8000, съгласно сметките на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР