Мярката 60 на 40, при която държавата поема 60 процента

...
Мярката 60 на 40, при която държавата поема 60 процента
Коментари Харесай

Удължават до края на годината мярката 60/40

Мярката 60 на 40, при която страната поема 60 % от заплатите във компании в усложнение поради Коронавирус рецесията, ще работи до края на годината, реши на днешното изключително съвещание Националният съвет за тристранно съдействие. Правителството, бизнеса и синдикатите решиха още да се облекчат изискванията за подкрепяне в секторите хотелиерство и ресторантьорството, както и в превоза.

Необходимите финансови средства в размер на към 750 млн. лева за осъществяване на измененията ще бъдат обезпечени от фонд " Безработица " на държавното публично обезпечаване. Очаква се резултатът от удължение на мярката да се отрази в запазването на към 200 000 работни места.

Промените влизат в действие от 1 октомври 2020 година, като средствата за опазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия.

С препоръчаните промени се планува:
използване на облекчените условия, избрани за бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “, и в бранш „ Друг пътнически сухопътен превоз, некласифициран другаде “ - от Класификацията на икономическите дейности;прецизиране на метода за установяване на средствата за опазване на заетостта на служащите и чиновниците посредством пресмятане на среднодневен застрахователен доход;работодателят, получил средства за опазване на заетостта, да изплаща на служащите и чиновниците трудово заплащане в размер, не по-малък от размера на осигурителния приход за август 2020 г.;диференциране на работодателите на база регистрацията им преди или след септември 2019 година по повод пресмятане на намаляването на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто; регламентиране на процедура за събиране на невъзстановени средства от работодателите по реда на член 110 от Кодекса за обществено обезпечаване.
Социалните сътрудници единомислещо поддържат плана на разпореждане с публицистични бележки и оферти за прецизиране на текстовете. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР