Мярката 60:40 продължава да действа и след извънредната епидемичната обстановка.

...
Мярката 60:40 продължава да действа и след извънредната епидемичната обстановка.
Коментари Харесай

Мрачна прогноза: До края на годината се очаква безработните да надминат 330 хиляди

Мярката 60:40 продължава да работи и след изключителната епидемиологичната конюнктура.

Това стана ясно след вчерашното съвещание на тристранния съвет, въпреки и с някои промени и разширения към дадени действия и браншове на стопанската система.

Всички работодателски организации поддържаха новия дизайн на мярката 60/40

"Ако е неотложно, мярката ще се продължи до края на годината. До момента демонстрира успеваемост - 134 млн. лв. са изплатени на бизнеса за към 160 хиляди души, това са съответни физически лица, за които е непокътната работата. За тези три месеца, до края на септември, ще бъдат подкрепени към 300 хиляди души, по тази причина се уголемяват и секторите - сезонни служащи, хотелиери, ресторантьорство, пътнически превоз. Разходите ще бъдат към 400-500 хиляди лв.. Виждате милиардът, който се чудихме дали ще се изхарчи, до края на годината ще прави работа, с цел да запазим заетостта в едни граници, в които са прилични. Заетостта ще намалее единствено с 2%, което значи 65 хиляди безработни души по отношение на предходната година. Това е оптимистичният сюжет ", уточни пред Българска национална телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Работодателските организации имаха много забележки по мярката. Голяма част от въпросите се почистиха. Нашите искания бяха за по-широк обсег, понижаване на администрацията, съкращаване на периодите за кандидатстване и разглеждане. Към момента ние имаме изгубени 110 хиляди работни места, това са записаните безработни в плюс, по данни на Агенцията по заетостта към 18 юни. Далеч сме от онази 400 хиляди изгубени през 2008-2009 година по време на икономическата рецесия. През 2010 огромна част от тези хора напуснаха страната. Тази мярка е навременна ", настоя на собствен ред Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Прогнозата на КНСБ е до края на годината безработните да надминат 330 хиляди.

"Смятаме, че есента ще имаме растеж, въпросът е дали може да бъде овладян с тази мярка, или трябват и нови. Тези 290 лв. по Оперативна стратегия "Човешки запаси ", които от на следващия ден почват да работят - пътническият превоз и туризмът ще имат достъп до тях за поддръжка на служащите си. За тези два бранша поддръжката става 80:20. От 1 юли стартира да работи и мярка, в размер на 160 млн. лв., за туризма - целево, за назначението на безработни ", уточни още Пламен Димитров.

Бранков пък изясни, че бизнесът чака и стартирането на грантовата стратегия за междинните предприятия, която е с огромен запас.

"Не би трябвало да се тормозим, че ограниченията са прекомерно великодушни, тъй като прилежащи на нас страни са дали милиони евро за поддръжка на предприятията си. Трябва да оценим взетите ограничения у нас. За нас е доста значимо всички тези ограничения да бъдат допълнени и с План за възобновяване на българската стопанска система след Коронавирус рецесията - пари от Европейски Съюз ще се получават против съответни проекти и към този момент множеството страни членки са почнали подготвителната работа по тях ", уточни той.

Пламен Димитров пресметна, че към 12-13 милиарда евро ще дойдат от Европейски Съюз към България в идващите 4 години за възобновяване на заетостта, стопанската система като цяло, конкурентните позиции, иновационния бранш и така нататък

"Три неща би трябвало да се създадат - поддръжка за всякаква инфраструктура, на второ място модернизиране на енергетиката, действителното произвеждане и на последно място браншове за иновационни пробиви ", изясни синдикалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР