МВР виж галерията Двама братя сирийци с български паспорти, които живеят

...
МВР виж галерията
Двама братя сирийци с български паспорти, които живеят
Коментари Харесай

Вижте имената на лекарите, замесени в големите далавери с ТЕЛК

МВР виж галерията Двама братя сирийци с български паспорти, които живеят от дълго време във Варна, стояли в основата на ТЕЛК измамите. В 2 банкови касети на един от тях проверяващите преброили над 1,6 млн. лева “По размери това е най-мащабното следствие за злоупотреби при издаване на телкови решения ", разгласи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Над 200 здрави мъже и дами станали инвалиди за 4 месеца, откакто давали на двамата сирийци сред 1500 и 2000 лева за експертно решение от ТЕЛК за неработоспособност над 50%, без да дават отговор на условията.

По информация на “24 часа " сирийците, упрекнати по делото на Специализираната прокуратура, са кардиологът доктор Уафик Шахуд и Райян Шахуд. В банковите касети на лекаря били открити 1,4 млн. лева и 270 хиляди лева Предполага се, че парите са от подкупи за погрешни телкови решения, обясниха осведомени с следствието.

Заедно със сирийците задържани и упрекнати са и варненските лекари Юлиян Крумов, Мима Великова, Петко Ников и Вяра Кабакова, научи “24 часа ". Ников бил ръководител на първи ТЕЛК в болница “Св. Марина ". Другите медици били членове на комисии с изключение на в “Св. Марина " и в болница “Св. Анна ".

Основни медиатори на измамите били братята сирийци. Те набирали турскоговорещи българи, искащи да станат “инвалиди ". “С роми не са работили, това било категорично изискване ", уточни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Веригата на медиаторите се разраствала. Самите “пациенти ", които към този момент получавали експертно решение за неработоспособност, също уговаряли други свои познати да станат инвалиди против 1500-2000 лева Освен с пенсия искащите да получат над 50% неработоспособност се съблазнявали и от други обществени екстри като помощи за ток, дърва или въглища, безвъзмездна винетка и други.

Подкупът се давал на братята сирийци. Тогава те изпращали “пациентите " при общопрактикуващи лекари, лаборанти, рентгенолози и ортопеди, които изготвяли документи за заболяване по предварителна сделка с комисиите. След това бъдещите инвалиди отивали в ТЕЛК. Там “пациентите " казвали на лекарите ключова дума, с цел да ги разпознаят. “Много поздрави от Р! " е била фразата, изясни прокурор Лидия Манолова. Ако претендент за телково решение нямал трудов стаж, процентът на неработоспособност се увеличавал. Това се отразявало и на подкупа.

За да може здрави хора да минат прегледите за неработоспособност, лекарите употребявали разнообразни техники. “Пращали ги да тичат по 3-4 етажа със стълби в болничното заведение, с цел да се задъхат. Обяснявали им и по какъв начин да застанат пред рентгена, тъй че той да регистрира гръбначно деформиране ", изясни Спиридонов.

След като получили подкупите, сирийците пращали пая на ръководителя на ТЕЛК посредством трето лице, изясни прокурор Манолова. И добави, че чак тогава рушветът се разпределял сред лекарите - членове на ТЕЛК.

“Не сатанизираме лекарската общественост, визираме съответни хора, на които са повдигнати обвинявания ", изясни Иван Гешев. И добави, че и лекари са подавали сигнали против ТЕЛК измами.

Проверките на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи стартираха след предписание на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров. През януари т.г. полицията разпитала 400 души поради подозрения, че получават пенсия по втория метод. 44 били заведените каузи в прокуратурата от началото на 2019 година за злоупотреби при издаване на решения.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР