МВР вече ще прекратява регистрациите на коли, чиито собственици не

...
МВР вече ще прекратява регистрациите на коли, чиито собственици не
Коментари Харесай

Тежки санкции за купувачите на коли, които не ги пререгистрират

Министерство на вътрешните работи към този момент ще приключва регистрациите на коли, чиито притежатели не са оповестили покупката им. Купувачите имат двумесечен период от договорката да записват колите си в КАТ. В противоположен случай регистрацията ще се приключва автоматизирано. Това може да докара до съществени наказания. При следващо прекъсване за пътна инспекция служителите на реда могат да смъкват регистрационните номера на автомобила. Това обаче не е всичко. Според Наказателен кодекс шофирането на автомобил, който не е регистриран по надлежния ред, е закононарушение. Т.е. против подобен водач може да стартира следствие и в последна сметка може да бъде осъден със затвор до една година или санкция от 500 до 1000 лева

Задължението за новия притежател да разгласи купения автомобил влезе в действие още в края на предходната година. Досега обаче Министерство на вътрешните работи не го прилагаше поради проблеми със личните си осведомителни системи. Те към този момент са решени, излиза наяве от известието на полицията, представено от в. " Сега ".

Промяната в Закона за придвижване по пътищата бе направена, откакто се разбра, че в Гърция са почнали следствия против българи, които са продали коли, след това употребявани за трафик на бежанци. Преди това продавачите имаха обвързване да отпишат старите си коли, а купувачите - да ги пререгистрират. За нередовните обаче нямаше никаква глоба, заради което те можеха без последици да не изпълнят задължението. Така продавачът продължаваше да се води притежател, защото в КАТ действително нямаше нов вписан подобен. Сега, в случай че купувачът не разгласи, че колата е негова, регистрацията се приключва и не може да се търси отговорност от остарелия притежател. Той към този момент няма обвързване да отпише колата си, защото Министерство на вътрешните работи и Нотариалната камара свързаха осведомителните си системи и информация за всяка договорка с автомобил, осъществена от нотариус, се подава към полицията автоматизирано.

Дерегистрацията на автомобил обаче не е единствената глоба, която може да понесе покупател на кола, не запомнил да записва покупката си. В Закона за придвижване по пътищата е записана и санкция от 200 лева за всеки, който не се разгласи за притежател в едномесечен период от договорката. Това е по-леката глоба, защото при нарушаване на това обвързване може да се стигне единствено до санкция, само че не и до преустановяване на регистрацията и вероятно прокурорско следствие, както е при нарушаването на двумесечния период.

Въпреки свързаността на осведомителните системи при регистрацията на продажби, към момента има проблем с налозите на колите. По закона Министерство на вътрешните работи би трябвало да оповестява на общините кой каква кола има, с цел да може локалните управляващи да дефинират дължимия налог за всеки притежател. Проблемът е, че на доста места информация не се подава. Не е известно за какво, само че евентуално поради стотиците регистрации всеки ден, които няма кой да обработи. Като резултат нови притежатели, записали колите си, могат да бъдат санкционирани от общината поради липса на информация, която те няма обвързване да дават. В Закона за локалните налози и такси също е записан двумесечен период за регистрация. Той обаче е единствено за избрани случаи - да вземем за пример, когато автомобилът е добит по завещание или съсобственост. В тези случаи общината би трябвало да бъде известена с декларация от новия притежател в двумесечен период. Такова оповестяване не се изисква в най-масовия случай - продажба на кола. Но защото в общините липсва информация и данъкът не може да се дефинира, от боязън да не понесат някаква глоба, купувачите всеобщо се презастраховат, като сами вървят да заявяват в кметството автомобила си, макар че нямат такова обвързване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР