МВР вече може да спира временно от движение автомобили, които

...
МВР вече може да спира временно от движение автомобили, които
Коментари Харесай

МВР вече има право да спира от движение неизправни автомобили


Министерство на вътрешните работи към този момент може да стопира краткотрайно от придвижване коли, които не са могли да преминат годишен механически прглед поради нередовност.

Това пълномощие бе признато дефинитивно от Народното събрание с последните промени в Закона за Министерство на вътрешните работи (ЗМВР) и в Закона за придвижване по пътищата (ЗДП).

" В случаите, когато при осъществяване на периодически механически обзор се откри рискова техническа нередовност, Изпълнителна организация " Автомобилна информация " уведомява Министерството на вътрешните работи за краткотрайно лишаване регистрацията на неизправното транспортно средство ", записаха депутатите в ЗДП в четвъртък.

По думите на един от вносителите на новите текстове Цветан Цветанов, " когато бъде оправен съответният автомобил, той може да бъде върнат назад с цел да се движи по пътищата на страната ".

След приемане на уведомлението за откритата техническа нередовност в дадена кола, с отбелязване в автоматизираната осведомителна система на Министерство на вътрешните работи, краткотрайно ще се лишава регистрацията и ще се уведомява притежателят. Возилото още веднъж ще може да се употребява, когато въпросната щета бъде отстранена и то премине сполучливо годишен механически обзор. В този случай няма да се постанова повторна регистрация на автомобила.

Приетите от Народното събрание промени планува още тестовото внедряване на системата eCall – незабавно повикване към тел. 112, направено от транспортно средство при злополука. Системата подава незабавен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматизиран сигнал за точното време и място на злополуката. Системата може да бъде задействана и ръчно. В началото системата ще работи единствено с новопроизведени коли, които към този момент наложително би трябвало да я имат.

С промени в преходните и заключителни разпореждания на Закона за Министерство на вътрешните работи пък бе въведена така наречен синя карта, с която се улеснява работата на чужденци в България. С това изменение висококвалифицирани фрагменти от страни отвън Европейския съюз ще могат да получават " синя карта " за престой в страната ни по омекотен режим.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР