МВР вече има техническа възможност да отписва служебно превозно средство,

...
МВР вече има техническа възможност да отписва служебно превозно средство,
Коментари Харесай

Софтуер следи дали новият собственик е пререгистрирал колата до 2 месеца след покупка

Министерство на вътрешните работи към този момент има техническа опция да отписва служебно транспортно средство, в случай че новият му притежател не го е записал на свое име в период от 2 месеца след покупката. Според измененията в закона, които бяха признати още в края на предходната година, в случай че новият притежател не пререгистрира возилото в период до един месец, би трябвало да заплати санкция от 200 лв. . Въпреки че по закон системата трябваше да стартира да работи още при започване на 2018 година, новият програмен продукт на „ Пътна полиция” стартира работа през вчерашния ден.
Според измененията в Закона за придвижване по пътищата, когато човек си купи транспортно средство от друго лице, би трябвало да го записва в „ Пътна полиция” в период от един месец след покупката. Ако не съблюдава този период, новият притежател предстои на санкция в размер на 200 лв.. Автоматична дерегистрация обаче следва, в случай че новият притежател не записва транспортното средство в период от два месеца след придобиването му. Още в края на предишния месец от Министерство на вътрешните работи приканиха, в случай че хората са трансферирали автомобил преди измененията в закона и имат подозрение, че този, който го е купил, не е бил безкористен, да се обадят в министерството и да ревизират информацията, съобщи Дарик.
Причина за предизвестието бяха случаите с българи, застрашени от затвор в Гърция откакто продали камиони, с които са осъществявани противозаконни транспорти на мигранти от новите притежатели, без транспортните средства да са пререгистрирани. Според Министерство на вътрешните работи настоящите законодателни промени ще предотвратят опциите за злоупотреби като случаите в Гърция.
От 13 юни „ Пътна полиция” разполага с нов програмен продукт. Системата, която е обвързана и с нотариусите в страната, ще ревизира за непререгистрирани транспортни средства в края на всеки работен ден и в случай че новите притежатели не са ги трансферирали в период от 2 месеца, регистрацията им ще се приключва автоматизирано.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР