МВР ще строи три фургонни лагера с капацитет за общо

...
МВР ще строи три фургонни лагера с капацитет за общо
Коментари Харесай

МВР строи огромни мигрантски лагери, а бежанци няма

МВР ще строи три фургонни лагера с потенциал за общо 3 хиляди души за над 10 милиона лв.. Според най-актуалната информация на Министерство на вътрешните работи през февруари у нас са арестувани 96 чужденци. В местата за настаняване има 520 души. По всичко наподобява, че проектът е само да бъдат усвоени средства.
Информацията за идното строителство на бежански фургонни лагери става известна от социална поръчка, оповестена от силовото ведомство. Общата стойност на търга е 8.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Парите са от фонд " Убежище, миграция и интеграция ". Търгът е разгласен на фона непрекъснатите хвалби, че мигрантският напън по границата е нулев, както и решението на Народното събрание България да не приема назад мигранти, написа Медиапул.

Предвижда се фургонни лагери, за общо 3 хиляди души, да има в Елхово, Малко Търново и Любимец. И на трите места фургонните лагери са наоколо до други структури на Министерство на вътрешните работи. Посочените адреси в Елхово и Малко Търново съответстват с тези на локалните дирекции на гранична полиция. В Любимец пък е посочен адресът на съществуващия сега бежански лагер. Той е под контрола на дирекция " Миграция " в Министерство на вътрешните работи. При откриването му през 2011 година имаше потенциал от 300 души, напомня медията.

Според обявата на Министерство на вътрешните работи най-големият лагер ще е на ул. " Морава " 1 в Елхово. Става дума за парцел от 27 дка. Там ще се разположат 204 спални контейнера за 1632 души. Вторият по величина лагер ще е в Любимец. Теренът му е 15.3 дка, върху които ще има 164 за общо 1088 души. Общо 45 контейнера за 280 души ще има в Малко Търново.

Лагерите ще имат потребност от в допълнение съществено строителство на площадките. От параметрите, които са посочени в публичната поръчка, се вижда, че контейнерите ще са с дължина 7 метра и тегло 2 тона. Вътре ще има две стаи с по две двуетажни кревати. Отделно от това ще има тоалетни и бани в по-малки контейнери. Лагерите ще имат контролно-пропускателни пунктове и терените им ще бъдат разграничени с ограда на разнообразни зони.

От обществени данни се вижда, че Министерство на вътрешните работи не може да запълни и сегашните 700 места, с които разполага. Толкова е потенциалът на домовете на дирекция " Миграция ". Отделно от това Държавната организация за бежанците разполага с още над 5000 места. В момента лагерите и на двете институции са съвсем празни. В " Миграция " са настанени 139 души (19.9% от капацитета), а в домовете на организацията – 380 индивида (7.3% от капацитета).

Медиапул напомнят, че за палаткови и фургонни лагери се приказва от няколко години. Най-сериозно тематиката бе обсъждана през 2016 година Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова разгласи, че страната е подготвена да построи такива лагери, в случай че мигрантският напън се усили. Едно от местата, на които се планираше построяването на лагер, бе в елховското село Бояново. Плановете на властта обаче срещнаха сериозен отпор от локалните, които на няколко пъти излизаха на митинги. В последна сметка Министерство на вътрешните работи се отхвърли от желанията си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР