МВР ще реставрира покрива, който горя Пожарът в Царските конюшни“

...
МВР ще реставрира покрива, който горя Пожарът в Царските конюшни“
Коментари Харесай

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Пожарът в „Царските конюшни“ едва ли е случаен инцидент

Министерство на вътрешните работи ще реставрира покрива, който пламтя

Пожарът в „ Царските конюшни “ надали е инцидентен случай. Това сподели зам.-кметът на София доктор Тодор Чобанов по време на конференция във връзка проблема с някогашните „Царски конюшни“ в столицатa.

„ Опитът демонстрира, че такива обекти имат този тип проблеми. Въпрос на сътрудниците от Министерство на вътрешните работи е да проучат и потвърдят характера на събитието. Всички имаме паниката, че тук става дума за съзнателно деяние. Тази паника се ускорява от обстоятелството, че това е второ сходно събитие на този знаков обект. Държавата беше лишена към този момент един път от собствеността на постройките. Много по-силни щяха да бъдат институциите в общата им воля да запазят старината, в случай че страната си беше останала притежател на тези терени. Всички знаем, че прокуратурата към този момент повдигна обвинявания на някогашния регионален шеф за това, че е ощетил страната с към 10 млн. лв. и за занемареност. Надявам се прокуратурата да приключи с добър за обществото резултат, което ще разреши и анулиране на тази договорка “, добави той.

„Ще активизираме оптимално бързо процедурата по предоставяне прелиминарен статут на културна полезност за „ Царските конюшни “, пък увери министърът на културата Боил Банов. „ Направили сме разбори с нашите специалисти в Министерството. Имахме и оперативна среща при министър-председателя Бойко Борисов“, изясни министърът и открои две значими задания, които предстоят – едната е да се проверява дали става дума за случай, или нещо друго, а другата е дали постройката е благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи “.

„ Първо, на това оперативно съвещание стана ясно, че „Царските конюшни“ и все още се пазят по метод, по който се пази цялото културно завещание, през устройствения проект от 2015 година с условия: никакво надстрояване, никакво разрушение, никаква смяна на достоверния тип “, сподели още той.

„ Второ – предвид на това, че по нашия закон дали някой ще възпламени къща съзнателно, или не, в случай че тя е обвързвана с културното завещание се възвръща по този начин, както е била. Ще активизираме оптимално бързо процедурата по предоставяне статут прелиминарен на културна полезност. Дали нещо е горяло изцяло или отчасти, закона си е еднакъв. Можем да му дадем статут и да го възстановим изцяло – това и вършим. Министърът на вътрешните работи пое ангажимент да възвърне постройката по метод, по който съществува от години “, съобщи още министър Банов.

До момента сме разкрили 7 притежателя на „ Царските конюшни“, сподели още министърът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР