МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците

...
МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците
Коментари Харесай

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната организация за бежанците и центровете за настаняване. Това реши Народното събрание, откакто одобри на второ четене промени в Закона за Министерство на вътрешните работи.

Повод за промените станаха зачестилите конфликти сред български жители и чужденци, а задачата е опазване на публичния ред.

Промените в Закона за Министерство на вътрешните работи бяха признати без спор. Такъв обаче имаше по двата законопроекта за промени в Наказателен кодекс. Проектът на Министерски съвет планува увеличение на оптималните и минималните санкции за полови злоупотреби с деца, както и  давностните периоди за такива закононарушения, само че включва още промени, свързани с авторското право и вноса на артикули за растителна отбрана.

С ангажимента, че преди второ четене ще внесат ремонти в текстовете от ГЕРБ-СДС възразиха против смесването на доста тематики.

Радомир Чолаков даде съответен образец с гласувани предходната година промени в Наказателен кодекс, които съгласно него са затруднили битката с подправени артикули.

Тогава всред доста други ремонти е било признато предлагането на Министерски съвет такива артикули да се лишават единствено в случай че принадлежат на причинителя на закононарушението.

Този текст е заменил остарелия - че те се лишават в интерес на страната, даже да не принадлежат на дееца.

" Министерство на правораздаването ни е подвело грозно и е изменило текст от 2006 година в интерес на контрабандистите и ние сме го дали своят вот и проспали. Защото вкарваме пакет разпореждания в Наказателен кодекс и започваме да го променяме на нервна почва ", уточни Чолаков.

Съпартиецът му Бранимир Балачев видя лобизъм в интерес на съответна компания в промените, свързани с интелектуалната благосъстоятелност.

Отхвърленият план на " Възраждане " предвиждаше наказванията за бракониерство да се изравнят с тези за противозаконен дърводобив.

Петър Петров даде за образец завишаването на глобите за пътни нарушавания, което довело до намаляването им. " Всеки месец понижава с 10 до 20% броя на производствата при същия надзор на Министерство на вътрешните работи, т.е. има действителен резултат ", сподели той.

От ПП-ДБ обаче подчертаваха върху несъразмерността  на глобите. Петър Кьосев разяснява: " За малък дивеч, катерици, черен пор - 6 години.. За ликвидиране на човек и нанасяне на междинна телесна щета се лежи до 5 години. Тоест, по-добре да гръмна горския, в сравнение с да потегли да пъдя дивеч ".

След почивката депутатите ще обсъдят промени в Закона за администрацията. Те са импортирани от депутати от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и плануват увеличение на щатната бройка за защита на границата против мигрантски напън.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР