МВР ще даде над 13 млн. лв. за ремонт на

...
МВР ще даде над 13 млн. лв. за ремонт на
Коментари Харесай

Дават 13 милиона лева за ремонт и модернизация на системата 112

Министерство на вътрешните работи ще даде над 13 млн. лева за ремонт на системата за незабавни повиквания - телефон 112. Разходването на бюджетните средства се постанова поради дефектирала техника, което съставлява опасност за националната сигурност, съобщи БГНЕС. Изпълнителят ще би трябвало да обезпечи и двугодишна поддръжка на системата.

Освен възобновяване на техниката и софтуера, осъществяването на заданието би трябвало да обезпечи функционалност на системата за достъп на хора със слухови и говорни увреждания. След нововъведенията жителите, които имат потребност от помощ, ще могат да подават сигнали посредством таблет, смарт телефон или компютър.

От документите се схваща, че районните центрове на системата за незабавни повиквания - телефон 112 в София и Русе не действат съгласно условията поради сериозно амортизиран хардуер. Проблем има и на територията на област Монтана, където системата не съумява да локализира мястото, от което сигналите на телефон 112 се подават, както и постоянно се случва да не може да се обезпечи конферентна връзка сред сигнализиращия и дежурните в полицията, пожарната или незабавна здравна помощ. " Националната система 112 е с нарушени съществени функционалности. Това от своя страна слага в риск живота и здравето на жителите, изпаднали в неволя, а в случаите на естествени бедствия, терористични закани или други спешни обстановки, е опасност и за националната сигурност на страната ни ", пишат в основанието за ускорената нужда за изваждане на системата за незабавни повиквания 112 от бедственото състояние, в което се намира.

Оказва се още, че телефон 112 е без техническа поддръжка от 25 април 2015 година, а извършената процедура по обезпечаването на следгаранционни поправки действия е била прекъсната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР