МВР пусна Джок Полфрийман от центъра в Бусманци, но му

...
МВР пусна Джок Полфрийман от центъра в Бусманци, но му
Коментари Харесай

МВР пусна Полфрийман, но му отне насила паспорта

МВР пусна Джок Полфрийман от центъра в Бусманци, само че му лиши принудително паспорта, за да гарантира, че той ще обитава в София. Австралиецът ще е длъжен и да се явява всяка седмица в районно полицейско ръководство. Той е с лишен паспорт, като обезпечителна мярка, защото има възбрана да напуща страната, съобщи пред публицисти Никола Николов, началник на дирекция " Миграция ". Той обясни, че Полфрийман бил помолен да даде непринудено документа си за идентичност, само че той отказал и по тази причина се наложило да му бъде лишен.

Процедурата по освобождението е била задвижена в понеделник по искане на адвоката на австралиеца Калин Ангелов. Австралийският жител бе откаран в Бусманци на 19 септември, незабавно след като беше условно предварително освободен от състав на Апелативния съд.

За обиска и за отнемането на паспорта съобщи самият Полфрийман в персоналния си фейсбук профил във вторник. Само няколко часа по-рано вътрешният министър Младен Маринов съобщи пред публицисти, че се чака публично решение на дирекция " Миграция " дали австралиецът може да напусне центъра, където е настанен, откакто беше освободен предварително от пандиза на 20 септември. " Процедурата е в ход, би трябвало да се извършват избрани условия, с цел да се случи това ", посочи той.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов съобщи пред " Сега ", че към момента публично не е получил никаква информация и е научил от медиите, че се чака правенето на доклад. Той удостовери, че паспортът е бил иззет, без да е наясно с повода. Само преди седмица основният прокурор Сотир Цацаров съобщи в Народното събрание, че австралиецът е държан в Бусманци, защото няма годни документи за идентичност. След изявлението му Полфрийман разгласява във Фейсбук снимка на пасаван, който му е публикуван от австралийското консулство в Атина на 22 септември 2019 г. 

Казусът към този момент докара до напрежение сред Австралия и България. Канбера се разгневи на българските управляващи и ги обвини в операция. Причината беше прессъобщение на Министерство на правосъдието след срещата на австралийския дипломат Джон Филп с Данаил Кирилов във връзка делото на Полфрийман. От цитираните думи на посланика излезе, че той, от една страна, благодари на българските управляващи, а от друга, че им спомага да не пуснат Полфрийман, като не му дава паспорта. В публикация в австралийския  " Сидни морнинг хералд ", който се базира на публична позиция на представител на австралийското външно министерство, обаче излиза наяве, че Министерството на правораздаването е манипулирало обстоятелствата от срещата с посланика на Австралия.  " Г-н Филп определено не е употребявал думите, които е представен да споделя ", се посочвало още в изказването на австралийското Министерство на външните работи.

Освен във външнополитически проект казусът " Джок Полфрийман " докара до различия в магистратската общественост у нас. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов направи в понеделник послание, с което прикани " да не се прекрачва границата, оттатък която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целенасоченост ". " Днес точно рентиерите на царящата безпросветност са тези, които употребяват проблема на австралийския жител Джок Полфрийман за користни цели ", безапелационен е ръководителят на Върховен касационен съд, Той разяснява и " спекулациите, че австралийският жител е лишен от право на свободно напредване поради идното решение на съда ": " Призовавам правосъдния състав с ръководител и докладчик Жанина Начева и неговите членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова оптимално да съкратят периода си за изговаряне по този обикновен, от правна позиция, проблем, с цел да се постави завършек на това безвластие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни ".

Сходно мнение изрази и организацията на  " Европейски магистрати за народна власт и свободи " (МЕДЕЛ). От международната организация са безапелационни, че в България се атакуват обособени съдии, внезапно се усилват похищенията против независимостта на правосъдната система, а промените, които се оферират, са ориентирани към това да се ограничи свободата им на сдружаване. Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев обаче дефинира позицията на Панов като неприемлива. „ Не е обикновено да се разяснява висящо произвеждане. В момента, в който съставът се е отдръпнал и е оповестил, че ще се произнесе до два месеца, никой няма право да разяснява, още по-малко ръководителят на Върховен касационен съд, от чийто съд състав би трябвало да се произнесе “, сподели през вчерашния ден Магдалинчев пред публицисти, представен от " lex.bg ". След съвещанието на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет той попита правосъдните кадровици дали няма и те да вземат отношение. Севдалин Мавров се причисли към мнението му, като беше безапелационен, че не споделя изложеното в позицията на Панов. Атанаска Дишева от своя страна попита в каква процедура е Съдийската гилдия. „ Форматът ми наподобява на приятелски съд “, означи тя. После се обърна към Магдалинчев с думите, че не помни кадровият орган да е вземал мнение по негови медийни изявления.

ПОД ПАГОН

Премиерът Бойко Борисов пък се въздържа от коментар във връзка обръщението на ръководителя на Върховен касационен съд. „ Щом висшият арбитър го е призовал, аз съм незабавно склонен със съдиите. Каквото кажат и аз съм склонен. Така съм подготвен, че каквото се произнесе висшият арбитър, да се съгласявам с него и да не го разясня “, посочи Борисов. След като публицисти попитаха вътрешния министър Младен Маринов какво мисли за позицията на Панов, Борисов отговори вместо него: " Той е подготвен да се съгласява с министър-председателя ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР