МВР публикува снимки на машините, матриците и пачките в най-голямата

...
МВР публикува снимки на машините, матриците и пачките в най-голямата
Коментари Харесай

Вижте машините, матриците и пачките в най-голямата печатница за фалшиви пари

МВР разгласява фотоси на машините, матриците и пачките в най-голямата печатница за подправени пари през последните години, открита в границите на интервенция, извършена взаимно със Специализираната прокуратура.



Целенасочената оперативна работа по случая стартира през януари тази година. През септември бяха събрани задоволително данни за формиране на досъдебното произвеждане, изясни гл. комисар Спиридонов на брифинг в Специализираната прокуратура.

В процеса на работа стана ясно, че групата работи извънредно подмолно – двама от участниците, арестувани сега на отпечатване на банкнотите, от дълго време са контингент по линия на подправянето на пари, имат досъдебни производства. По случая са употребявани инструментите на специфичните разследващи средства, разясни шефът на ГДБОП.

По думите му такава печатница не работи непрекъснато, а един път на няколко години, по тази причина е и триумф, че я разкрихме в развой на работа. „ Продукцията “ се складира на разнообразни секрети места за поетапно изваждане на пазара, като кардинално фалшификатите се пласират в България и оттова – към места с подобаващ пазар. Технологията и индикативите на банкнотите – воден знак, светещи линии и други характерности не са засичани до момента. Купюрите – от 100, 500 евро и 50 $ ще бъдат предоставени за разбор и на Европол, посочи Спиридонов.
 p1120237  p1120232  p1120207  p1120227
Той изрече специфични благодарности към всички чиновници, които работят по линия на фалшификациите, за съвършените оперативни дейности, а също на Европол и на Сикрет сървис за оказаната помощ при следствието на толкоз огромна печатница.

Печатницата се е намирала в подземие на хотел в курорта Слънчев бряг. Тя е най-голямата за последните 11 години, извънредно съвременно оборудвана. От помещението и от разнообразни секрети квартири са конфискувани над 11 млн. неистинен евро и над 1,7 млн. $, складирани подготвени и в друга степен на правене. В хода на интервенцията са претърсени над 30 адреса в цялата страна. Четирима участници в проведената незаконна група са привлечени като обвинени. И те, и оборудването на цеха, са високотехнологични. Към момента, въз основа на доказателствата считаме, че печатницата е нова фабрика и вероятността продукцията да бъде пласирана в или отвън България, по-скоро е минимална, добави заместник-главният прокурор Иван Гешев.
 p1120230  p1120211  p1120190  p1120160
Организираната незаконна група е била основана за правене и разпространяване с користна цел на неистинен парични знаци. След разкриването на групата в развой на правене на паричните знаци, на четиримата арестувани са повдигнати обвинявания, следва искане в Специализирания съд за налагане на непрекъсната мярка „ задържане под стража “. Предстои определяне на пътя на банкнотите, били ли са изнасяни отвън страната, посочи наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.
 p1120137  p1120143  p1120144  p1120151  p1120193  p1120203
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР