МВР показа бронзовата статуя на Аполон Медикус, която бе открадната

...
МВР показа бронзовата статуя на Аполон Медикус, която бе открадната
Коментари Харесай

Има заподорян за кражбата на статуята на Аполон

МВР сподели бронзовата скулптура на Аполон Медикус, която бе открадната от площада пред някогашната Централната баня в столицата и открита в двор в същия регион. Статуята бе отмъкната на 14 декември, а сигналът за кражбата е подаден до органите на реда на идващия ден.

Дръзкото посягане бе снимано от ситуирани в региона видеокамери.

„ Иззели сме записите, на които се вижда по какъв начин едно лице, което оприличаваме на мъж, откъртва статуята. Отнася я на към 5 метра, само че очевидно нещо го тормози и я хвърля. Нашите догатки са, че същият ден се връща, взима я и я слага в черен найлонов плик. С помощта на бдителни жители я намерихме на 26 декември в изоставено дворно място, през две пресечки от мястото на кражбата. Снели сме пояснения от индивида, който ни подаде сигнала. Уведомили сме и Столичната община “, посочи комисар Николай Василев, шеф на Пето районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, оповестява БГНЕС.

Все още арестуван по случая няма.Разследващите обаче имали съмнение за това кой е евентуалният причинител на кражбата.

„ Имаме подозрения към едно лице, само че откакто го задържим и според от неговото държане и от това, което каже, ще преценяме нататък с прокуратурата “, изясни ком. Василев.

Видимо статуята не е съществено развалена. От Министерство на вътрешните работи са безапелационни, че задачата е била кражба, а не просто вандалска демонстрация.

Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе сложена след реконструкцията на площад „ Бански “ през 2003 година Тогава бяха направени още 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна повърхност със статуя на Аполон Медикус и вградено ефектно осветяване. Като част от реконструкцията на триъгълната градинка бяха сложени още рампа за хора с увреждания и зелени площи.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР