МВР отговори на прокуратурата относно проверката на висшестоящи служители от

...
МВР отговори на прокуратурата относно проверката на висшестоящи служители от
Коментари Харесай

МВР отговори на прокуратурата: Подобни действия изглеждат като саботаж на важни разследвания

Министерство на вътрешните работи отговори на прокуратурата по отношение на инспекцията на висшестоящи чиновници от Генерална дирекция " Национална полиция " по следствието за " Булгаргаз ".
 
Положените резолюции, представени в известието на прокуратурата, са върху докладни мемоари на оперативни служащи. Видно и от прикачените документи в известието написа „ инспекция по кореспонденция “ и на двата документа.

Към датата на слагане на резолюциите няма формирано досъдебно произвеждане, а  единствено инспекция. Цитираният член 15  ЗМВР се отнася за към този момент формирани досъдебни производства и работата на органи по следствието по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

В съответния случай инспекцията се прави по реда на ЗМВР, а не по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Това е полицейска инспекция, за която Министерство на вътрешните работи няма обвързване да рапортува неотложно на прокуратурата. При докладна бележка от действен служащ и съществуване на съмнение за извършено  закононарушение органите на Министерство на вътрешните работи имат право да правят задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Посоченото правно съображение от прокуратурата - чл.15, ал.5  ЗМВР, фактически планува, че: „ Горестоящите ръководители нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието. “

Към момента на слагане и на двете резолюции от заместник- шефа на ГДНП по „ Разследването “  дейности по следствието не са били предприемани. Не са давани никакви инструкции за дейности по следствие или сформиране на документално мнение. Не е упражнена каквато и да е друга интервенция, прецизират от полицията.

Опитът на прокуратурата да сложи под подозрение законните дейности на Министерство на вътрешните работи и да измести фокуса от откриване на съответно закононарушение има за цел заплашване на органите на реда, с което няма да реализира триумф. Служителите на Министерство на вътрешните работи ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на осъществена незаконна активност макар многочислените формирани инспекции и досъдебни каузи против тях. Нееднократно основният прокурор акцентира, че прокуратурата  води война не против Министерство на вътрешните работи, а против престъпността, само че п одобни дейности на прокуратурата оставят чувството, че тя води война против органите на Министерство на вътрешните работи. 

Поредицата формирани инспекции и досъдебни производства против чиновници на Министерство на вътрешните работи при противоречиви учредения оставят горчивото чувство за саботиране при значими за страната следствия , да се обезличи работата на службите на Министерство на вътрешните работи и резултатите от тях . Такова държание обезпечава недостижимост на незаконния контингент и е рисково за сигурността на страната.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР