[МВР] Още по темата Вечерни новини: Търговският регистър проработи, новите

...
[МВР] Още по темата Вечерни новини: Търговският регистър проработи, новите
Коментари Харесай

Вечерни новини: Протест, некачествен асфалт и институционално безсилие след инцидента в Своге

[МВР] Още по тематиката
Вечерни вести: Търговският указател проработи, новите наказания на Съединени американски щати против Русия влязоха в действие

И още: Отново жертви в всеобща пукотевица във Флорида; В очакване на поръчка за над 800 млн.лв. за " Струма " ; Uber ще се концентрира в е-велосипеди и тротинетки в градовете
27 авг 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Катастрофата край Своге, застрояването на " Силистар ", Илън Мъск няма да смъква Tesla от борсата
26 авг 2018 Трагедията с авариралия рейс в Своге продължи да има мощни отзвуци и във вторник на фона на неналичието на ясни отговори от институциите за противоречивите моменти при ремонта на пътя. Така поданици на града оповестиха всекидневни митинги до превръщането на целия път в безвреден за придвижване, шефът на Софийска област пък непосредствено изиска да поеме ръководството на пътищата, Българска социалистическа партия настояха за оставка на държавното управление, а " Демократична България " - за тази на транспортния министър Московски.

Дейност кипи и в органите на реда - водачът на рейса излезе от болничното заведение и незабавно бе вкаран в ареста, а на инспекции към този момент са подложени освен ремонотиралата пътя " Трейс ", само че и партньорската и компания " Мегаинвест холд ", както и компанията " Виа проект ", изготвила плана за ремонт на пътния сектор. В края на деня районният министър Николай Нанков даде конференция, на която съобщи, че вероятно има фалшифицирани документи от компанията реализатор пред пътната организация, тъй като инспекция е посочила, че асфалтът в сектора не е дава отговор на заявения състав, а съдържа неприемливи материали.

Нито едно от тези дейности обаче като че ли не носи чувство за правдивост, а още по-малко основават доверие, че сходна покруса няма да се повтори и че институциите ще проработят по-качествено.

НАЙ-ВАЖНОТО

Съединени американски щати и Мексико договориха ново комерсиално съглашение

Съединени американски щати и Мексико подписаха търговски контракт след дълги договаряния по преразглеждане на Северноамериканското съглашение за свободна търговия, познато като НАФТА. Канада, която е третата страна по НАФТА, не е взела участие в тази фаза на договарянията, изчаквайки двете страни да изяснят различията си. В обръщението си американският президент Доналд Тръмп съобщи, че се надява Канада да се включи в договарянията за ново комерсиално съглашение, само че загатна, че е подготвен да продължи даже това да не се случи. Според американски медии дипломатите на Отава ще се включат в договарянията.

По информация на New York Times Мексико и Съединени американски щати са трансформирали елементи от НАФТА, само че основата на съглашението е непокътната. Най-големите промени са новите отговорности на производителите на коли.

Започна подготовката за източването на мазута от кораба " Мопанг "

Един от съдовете, които ще вземат участие в акцията

[Правителствена Информационна Служба]
Повече от две седмици откакто се разбра, че има приключване на мазут от потъналия преди век транспортен съд " Мопанг " край Созопол, страната стартира подготвителните дейности за източването му. От Министерството на превоза оповестиха, че водолазен екип към този момент е ситуиран в морето над потъналия транспортен съд и следва специалистите да създадат точни заснемания. " Целта на тези действия е да се откри точното разположение на " Мопанг " и да се дефинират местата за закотвяне на водолазния транспортен съд и спомагателните плавателни съдове, нужни за идните спускания на водолазите ", споделят още от ведомството.

Разположените по-рано ограничаващи буйове, които трябваше да спрат разлива на мазут, бяха отнесени от бурното неспокойствие предходната седмица. От редица плажове на юг от Созопол има сигнали на жители за съществуването на мазут, както и от риболовци в морето.

Повече по тематиката четете в седмичния " Капитал "

Русия ще организира най-големите си военни учения от 1981 година

Най-мащабното военно обучение от 1981 година насам ще се организира в Русия от 11 до 15 септември, разгласи министърът на защитата Сергей Шойгу. Около 300 хиляди военнослужещи, над 36 хиляди танкове и друга пехотна бойна техника и над 1000 самолети, вертолети и дронове ще вземат участие в маневрите " Изток-2018 ". Според министъра Русия не е провеждала толкоз огромни военни учения от 1981 година, когато " Запад-81 " събраха армиите и флота на Съветския съюз и страните от Варшавския контракт.

Упражненията идват във време на обтегнато връзки сред НАТО и Русия и имат своето алегорично значение, означават анализатори. НАТО реагира на анексирането на Крим през 2014 година и на съветската поддръжка за проруските бунтовници в източна Украйна с увеличение на разполагането на сили в Източна Европа. Русия твърди, че това държание на НАТО е безпричинно и провокативно.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четириметрова златна скулптура на Ердоган озадачи жителите на немския Висбаден

Четириметрова " златна " скулптура на турския президент Ердоган изненада и озадачи жителите на югозападния немски град Висбаден. Статуята показва Ердоган с вдигната ръка и мощно припомня на известната скулптура на някогашния иракски деспот Садам Хюсейн, която американските елементи отстраниха при нашествието в страната. Златният Ердоган е подложен на градския площад, отдаден на обединяването на Германия и в действителност е част от Биенале на модерното изкуство в града, което тази година се организира под мотото " неприятни вести ". Тя обаче е била издигната без знанието на управляващите в града. " Получихме доста позвънявания от комплицирани и възмутени жители - не е ясно за хората, че статуята е част от Биеналето ", споделя представител на общината. Тя бързо бе е и надраскана с графити.

[Reuters]

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Проектозаконът за хората с увреждания, който провокира разногласия и митинги, е оповестен за публично разискване. Той планува нови подходи в подпомагането, които ще костват на страната със 133 млн. лева повече от плануваното в тазгодишния бюджет.

Близо 1.2 млн. туристи са посетили България през юли за почивка , като нарастването е с към 3.4% по отношение на м.г. Спад обаче има на двата най-големи пазара Германия и Русия - надлежно с 13% и 12%, до момента в който румънците се усилват съвсем двойно и доближават 114 хил души.

Най-малко шестима души бяха ранени нощес при втория ден на конфликти сред крайнодесни и леви стачкуващи в източногерманския град Кемниц. До тях се стигна след гибелта на 35-годишен немец, намушкан с нож при скандал с присъединяване на мигранти рано сутринта в неделя. Тежко ранени са още двама души.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Toyota ще влага в Uber 500 млн. $ за основаване на безпилотни коли


[Reuters]
Японският авто тръст Toyota ще влага 500 милиона $ в Uber за двете компании дружно да основат самоуправляващи се коли. Според подписаното съглашение те ще обединят технологиите си за безпилотни коли и 2021 г да показват безпилотно такси. Сделката се смята за удостоверение на отхвърли на Uber независимо да създава такива коли.

" Целта ни е да задействаме в мрежата на Uber най-безопасните в света безпилотни коли. Това съглашение е следващата значима стъпка по пътя към превръщането на тази цел в реалност ", сподели генералният шеф Дара Косровшахи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР