МВР няма да изгражда нова Национална система за спешни повиквания

...
МВР няма да изгражда нова Национална система за спешни повиквания
Коментари Харесай

Телефон 112 остава със старата система

МВР няма да построява нова Национална система за незабавни повиквания 112. Приоритетът в оповестената незабавна социална поръчка е да се възвърне естествената работа на актуалната.

Ведомството призна, че 112 е в сериозно положение и може да бъде опасност за националната сигурност. В свое следствие bTV разкри казуса преди повече от година.

Дългогодишен чиновник на системата споделя, че от 2015 година насам работата става все по-трудна: „ Питаш, разпитваш, хората се ядосват отсреща… Някои хора не знаят къде се намират и при едно нощно време в случай че стане някакво ПТП по-тежко, те не знаят къде се намират. Казват нещо несъмнено, само че ти не можеш да ги локализираш, пишеш по техните думи и в един миг се оказва, че те са на напълно друго място - това е последното място, което си спомнят, че са минали. И това губи време, време, животът на хората касае”.

Проблем е построяването на конферентна връзка със незабавните служби: „ С полиция няма проблеми, само че със Спешна помощ – не могат да вдигнат, не дават отговор дълго време, линиите са заети, не можеш да ги свържеш обаждащите се със службите”.

Още когато е построена системата на 112 в нея не е интегрирана тази на Спешната помощ. Прехвърлянето на сигнала губи в допълнение време. А медиците записват сигналите на картони, от които след това диктуват.

От документите на публичната поръчка не излиза наяве дали се планува такава интеграция.

„ Поне на мен ми се случи 2 или 3 пъти по памет да ми звъни шефът на 112 и ми споделя: В момента за няколко минути системата прекъсва, само че овладяваме го. След 5 или 10 минути ми се обажда - овладяхме го. Да де, само че това е човешки живот”, призна силовият министър Валентин Радев.

До края на годината Министерство на вътрешните работи ще вложи 5 милиона лв.. Останалите 8 – през идващите 2 години.

„ Можехме да създадем тези неща, в случай че всяка година бяхме давали по 1,3 млн. Не са давани и в този момент компенсираме това не предоставяне. Но това не предоставяне не компенсира това, което трябваше да даде системата на хората и това, което назоваваме надеждност”, счита Георги Пешев от Асоциацията на информационните и осведомителни експерти.

Нова по-надеждна система коства 50 милиона лв.. Министерство на вътрешните работи ще търси парите.

Въпреки проблемите, от министерството акцентират, че не е имало необслужени сигнали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР