МВР МВР с подробности за голямата акция в София, Варна

...
МВР МВР с подробности за голямата акция в София, Варна
Коментари Харесай

Подробности за голямата акция във Варна и още два града, вижте престъпния ценоразпис!

 Министерство на вътрешните работи МВР с детайлности за огромната акция в София, Варна и Кюстендил:

През февруари 2019 г. в Групово дело " Борба с проведената престъпност “ е получена оперативна информация за лица, предложили за продажба неистинен документи. В хода на подхванатото следствие чиновниците откриват добре структурирана и дейна проведена незаконна група,  работила в две посоки – разработване на неистинен документи и разработване на неистинен парични знаци. Групата е оперирала на територията на страната и е била структурирана на две равнища – първото отговаряло за набиране на клиенти, а участниците във второто равнище изготвяли неистинските документи и банкнотите.

Специализираната интервенция е извършена на 15 ноември и е обхванала териториите на София град, Варна и Кюстендил. Задържани са шестима участници в незаконната скица. Изяснено е, че част от тях са играли ролята на куриери. Всички са с дълги престъпни досиета, трима са излежавали присъди, а единият  от тях -  в затвор в Германия за подправени банкноти. Извършени са претърсвания на 12 адреса, 7 моторни транспортни средства и 11 обиска, в границите на процесуално-следствените дейности е открито помещение в двор на автосервиз, обособено за работилница на фалшификатите. Иззети са огромно количество подготвени неистинен документи, български паспорти, подготвяни за замяна на титулната страница, топъл щемпел с изображението на герба на България, на електронен притежател са открити и печати на пътна полиция на всичките 28 регионални дирекции, неистинска банкнота с номинал 100 евро. Там на място, в работен режим, е арестуван и един от участниците в групата.

Изготвяни са от дипломи за главно, приблизително и висше обучение, персонални карти, шофьорски книжки и паспорти, до съвсем цялата палитра от документи, употребявани от административните институции в страната, За задачата е имало и ценоразпис според от количеството, качеството и вида документ. Например - за интернационален паспорт и персонални карти сумата била 600 лв., за удостоверение за ръководство – 300 лв., тапия за главно обучение – 180 лв., за приблизително - 250 лв., а за висше – до 650 лв., неистинен акт за раждане достигал до 150 лв.. Основните клиенти били от Северна Македония, Албания и Косово, имало и такива от арабски и азиатски генезис, съответните документи били употребени най-много на територията на Европейски Съюз, от услугите на групата са се възползвали и каналите за трафик на мигранти. Групата е била профилирана в изработката най-много на  персонални документи - пластики, направата била толкоз качествена, че само експерт би могъл да разграничи фалшификата.

Задържаните са привлечени като обвинени, на трима от тях Специализираният съд  е наложил мярка " задържане под стража “, един е под " домакински арест “ поради влошено здравословно положение, а на различен е наложена мярка " парична гаранция “.  Подробности по извършената реализация дадоха представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев. Те благодариха на чиновниците на ГДБОП, ДАТО и Специализираната прокуратура, работили по следствието.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР