МВР и ДАНС не са предоставили почти никаква информация за

...
МВР и ДАНС не са предоставили почти никаква информация за
Коментари Харесай

Гешев твърди, че МВР и ДАНС не му дали почти нищо за списъка Петков

Министерство на вътрешните работи и ДАНС не са дали съвсем никаква информация за 19-те лица от листата, предаден на прокуратурата от премиера Кирил Петков, оплака се държавното обвиняване. От двете структури са постъпили данни в размер общо 14 страници, написа в известието им. Изводът на прокуратурата е:

" Липсата на информация от органите на Министерство на вътрешните работи сочи, че същите не са подхванали нужните по закон дейности по откриване на вероятно осъществени закононарушения от лицата, посочени от господин Кирил Петков ".

Епизод следващ

Сагата към листата на Петков стартира със среща сред премиера и основния прокурор Иван Гешев. На нея министър-председателят бе попитал за неналичието на следствия по обществено известни случаи, които съдържат индикации за огромни злоупотреби. Шефът на държавното обвиняване пък попита кои са те. Премиерът бе изчел няколко имена от телефона си. Гешев бе решил, че той разполага с информация за осъществени закононарушения и бе докладвал на прокурор, който пък прати призовка на Петков. с имена. Той изясни, че става дума за обществена информация, добита от медийни изявления и други открити източници. Министър-председателят разяснява, че е написал домашното на прокуратурата и се надява да стартират да работят. Те пък желаеха информации от Министерство на вътрешните работи.

" Към момента е постъпил следният размер от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от Държавна организация Национална сигурност " – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество ", написа в известието на прокуратурата.

Те допълват, че към момента няма данни от ГДБОП, както и от Национална агенция за приходите, макар че такива са поискани. Срокът бил до 17 февруари.

Имената

От известието на прокуратурата не излиза наяве за кои хора е предоставена информация. При разпита си Петков загатна имената на Младен Михалев-Маджо, Христофорос Аманатидис-Таки и на някогашния следовател Петьо Петров-Еврото. Премиерът е оставил общо 588 страници информация. От прокуратурата показват, че не те, а Министерство на вътрешните работи трябвало да събере данни посочените лица.

" След разбор на постъпилите досега материали се открива, че във връзка с част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи, които при определяне на данни за осъществени закононарушения следва неотложно да уведомят прокуратурата ", декларират от държавното обвиняване.

20-тият от листата

Няколко дни откакто съобщи листата Петков разяснява,, намеквайки, че това е Гешев. Малко по-късно някогашният евродепутат, че имал контрасписък. В него участвали имената на премиера Петков, както и на финансовия министър Асен Василев. Този лист също бе предаден на прокуратурата, която още веднъж изиска данни от Министерство на вътрешните работи. Няма информация дали е получен отговор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР