МВР е спряло от движение над 1000 коли заради незавършени

...
МВР е спряло от движение над 1000 коли заради незавършени
Коментари Харесай

Хиляди собственици на нови коли изгоряха, грози ги глоба

МВР е спряло от придвижване над 1000 коли поради незавършени покупко-продажби. Това значи, че новите притежатели са закупили колите, само че не са ги трансферирали на свое име в планувания двумесечен период. Цифрата се чака да пораства занапред, оповестява „ Монитор ”.

Прекратяването на регистрациите става служебно, откакто в края на 2017 година влязоха в действие новите промени в Закона за придвижване по пътищата. Изпълнението на условията в закона стартира обаче в края на предходната година, защото имаше софтуерно време от два месеца, в което трябваше да бъде създадена стратегия за автоматизирано следене на периодите и автоматизирано преустановяване на регистрацията. Софтуерът към този момент е подготвен и работи, прецизират от Пътна полиция.

Именно и поради това доста притежатели на новозакупени коли се озоваха в обстановката да осъзнават, че колата им е спряна от придвижване, когато би трябвало да заплатят наложителната си застраховка „ Гражданска отговорност ” или някой данък към данъчните служби.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха публично, че след направено развиване на програмното обезпечаване от 12 юни предходната година е добавена нова функционалност в АИС „ КАТ Регистрация на ППС и притежателите им “ - служебно преустановяване на регистрацията на транспортно средство, което се прави автоматизирано за контракти, въведени в Регистъра на ПС след 27 декември 2017 година. Така, в случай че нов притежател не извърши задължението си по закон транспортното му средство ще бъде дерегистрирано служебно. Нещата се форсират още повече от март предходната година, когато е построена връзка сред осведомителните системи на Министерство на вътрешните работи и Нотариалната камара, с която се обезпечава приемане на информация за контракта за прекачване собствеността на пътното средство незабавно след сключването на договорката.

Оттам припомнят, че ръководството на коли с прекъсната регистрация е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс. Той може да бъде измамен под отговорност по член 345, алинея 2, който планува затвор до една година и санкция от хиляда лв.. По-лесно обаче закъснелите водачи и притежатели на новозакупени коли могат да отидат в поделенията на Пътна полиция, където да завършат договорката си, да трансферират колите и да заплатят само санкция от 200 лв.. Министерство на вътрешните работи припомня, че регистрацията би трябвало да бъде непрекъснатият адрес или адрес на регистрация на притежателя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР