МВР е провело още една подозрителна поръчка за купуване на

...
МВР е провело още една подозрителна поръчка за купуване на
Коментари Харесай

В МВР лъсна още една подозрителна поръчка за автомобили

МВР е провело още една подозрителна поръчка за пазаруване на коли с европейски пари. Това сочи инспекция на Антикорупционния фонд. Скандалът, който се завихри, откакто от Европейската работа за битка с измамите оповестиха, че външното ни ведомството би трябвало да върне над 6 млн. евро, отпуснати по особено съглашение за битка с мигрантския напън по границите, наподобява не е индивидуален.
От АКФ са прегледали и различен търг –за коли на граничната и националната полиция, като още веднъж става дума за високопроходими коли. Общата стойност на търга в 6,1 млн. лева без Данък добавена стойност., като поръчката е разграничена на две позиции – 51 коли за националлната полиция и 70 за граничната. По първата печели компанията " Асебо " ЕООД, която няма опит в доставка на коли. По втората е подписан контракт с " Мото Пфое ".

Според АКФ прави усещане, че в изискванията на поръчката не е било заложено условие за предходен опит на изпълнителите. Изисква се колите да са нови, само че не е посочена след коя година най-рано би трябвало да са създадени. В изискванията е посочено още, че цената ще има 60% тежест при избор на изпълнителя, което значи, че евтината кола наложително ще завоюва.

Другият сериозен проблем е, че единият победител няма никакъв опит и даже не е споделил какви коли ще достави. Фирмата е профилирана в доставки на банков програмен продукт.

" Рядко сме попадали на такава социална поръчка, в която на процедура доставчикът не споделя нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел ", пишат от организацията.

Поръчките са подписани от шефа на профилираната дирекция Георги Балабанов и са съгласувани от още четирима души от Министерство на вътрешните работи. Един от тях е актуалният министър Терзийски.

Парите за колите идват от Европейската комисия на база подписано съглашение. То обаче е единствено на британски език и в него се показва, че би трябвало да се купят коли за всевъзможен терен (all-terrain vehicles). Само за джиповете на гранична полиция обаче са посочени минимални условия, присъщи за високопроходими коли като мощ на мотора и задвижване 4х4.

" Използваният в съглашението термин " all-terrain vehicle " не дава отговор на директивите и регламентите на Европейска комисия по категоризация на колите, където правилният термин на британски език e " оff-road vehicle ", преведено в българската версия на актовете на Европейска комисия като “автомобил с нараснала проходимост”. Въпреки този неакуратен термин в съглашението, от цялостния му текст излиза наяве, че се договаря възобновяване на парка на Министерство на вътрешните работи тъкмо от коли с нараснала проходимост ", пишат от АКФ.

Те показват, че в европейското законодателство има формулировка за автомобил с нараснала проходимост, а купените от Министерство на вътрешните работи по две от общо четири позиции в поръчките не дават отговор на нея.

Похарчените от Министерство на вътрешните работи пари надалеч се разминават от дадените като планирани суми, споделят още от Организацията. Например по поръчката за 290-те джипа в началото са заложени над 28 млн. лева Колите обаче костват под 12 млн. лева

" Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е знак, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в Министерство на вътрешните работи се е получило съществено разминаване сред спецификациите за колите и планувания за тях бюджет. Икономията от близо 16 милиона лв. няма по какъв начин да е останала незабелязана от управлението на Министерство на вътрешните работи, стартирало поръчките, нито от управлението, което е подписало договорите, което подлага под подозрение техните изявления за неведение по въпроса за закупените по-нисък клас коли. Значителното разминаване сред планирана и реализирана цена в една социална поръчка е типичен знак за неправда, който има потребност от подробен одит, а подобен не е изработен ", пишат от Антикорупционният фонд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР