МВР е обявило обществена поръчка за над 833 хил. лв.

...
МВР е обявило обществена поръчка за над 833 хил. лв.
Коментари Харесай

Дават над 830 000 лева за софтуерно приложение за сигнали към тел.112


Министерство на вътрешните работи е оповестило социална поръчка за над 833 хиляди лева за мобилно приложение за националната система за незабавен телефон 112, която към момента не е с изцяло възобновени функционалности, осведоми в днешния си брой в. "Сега ".
Обявеният търг е, с цел да се направи налична линията за хора с говорни и слухови увреждания като даде опция за подаване на сигнали посредством приложение за телефон, мобилни устройства и компютри, се вижда от уеб страницата на организацията за публични поръчки.
В началото на май, Министерство на вътрешните работи е намерило реализатор за огромния търг, посредством който би трябвало да се възвърне 112, оповестява още вестникът. Тази поръчка е за над 7 млн. лева Тя бе оповестена през ноември предходната година, откакто месеци по-рано и жители, и оператори от системата алармираха, че в работата ѝ има съществени проблеми. На операторите се постановяваше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата, надлежно градовете, от които им се обаждат. Така ставаха неточности. В самата социална поръчка е записано, че би трябвало да се подмени "критично амортизираният хардуер " в центровете в София и Русе. Проблеми има и в Монтана, Варна, Бургас и Кърджали.
С новия търг обаче Министерство на вътрешните работи планува тел.112 да мине на напълно друго равнище. В поръчката е записано, че сигнали ще могат да се подават от разнообразни устройства. "Услугата за достъп на жители със слухови/говорни увреждания би трябвало да бъде налична за потребителите през интернет посредством мобилни устройства (смартфони/таблети), стационарни и мобилни компютри ", написа в документите.
Ползването на мобилното приложение обаче надалеч няма да е толкоз просто, се схваща още от документите. Вътрешното министерство ще изисква голям брой данни от всеки, който се опита да подаде сигнал по новата система. За да се записват в приложението, хората ще би трябвало да изпратят един куп персонални данни като три имена, ЕГН, адрес, телефон, имейл и увреждане на индивида - да вземем за пример не чува, не вижда, не приказва.
Освен това обаче Министерство на вътрешните работи ще изисква от хората с увреждания даже решението от ТЕЛК. При регистрация ще има поле за съпътстващи болести. Човекът с увреждания може да остави данни и за персоналния си помощник, в случай че има подобен - имена и телефонен номер. Тази информация не е наложителна, Новата услуга ще бъде внедрена в центровете на тел. 112 в София, Варна, Кърджали, Бургас, Моната и Русе.
Предвидено е и образование на работещите там. Според заданието на Министерство на вътрешните работи новата система би трябвало да може да поема по 500 поръчки по едно и също време./dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР