МВР е готово с предложения за промени в Закона за

...
МВР е готово с предложения за промени в Закона за
Коментари Харесай

Електрическите тротинетки - само с книжка и задължително с каска

Министерство на вътрешните работи е готово с оферти за промени в Закона за придвижване по пътищата, които да регламентират потреблението на електрически тротинетки. След планувани работни срещи е направен план, който е в развой на разискване с Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ", разгласи от парламентарната естрада министър Младен Маринов.

Предложенията са в няколко насоки, само че главните плануват право да ръководят тротинетките да имат единствено хора, навършили 16 години и притежаващи една от категориите, изброени в член 150а, алинея 2 от Закона за придвижването по пътищата.

„ От Министерство на вътрешните работи отчитаме трендовете са електрическите транспортни средства и тяхната известност в България и други европейски страни. Без подозрение неналичието на ясни правила при потреблението на електрически скутери е значителен фактор и причина за настъпването на транспортни катастрофи ", изясни Маринов.

Предложенията плануват още тротинетките да се ръководят наложително с каска и светлоотразителни детайли по облеклото. Освен това те ще би трябвало да се движат единствено по велоалеите, а когато няма такива - допустимо най-вдясно в платното за придвижване. Забранено ще им бъде предвижването по пътища и улици, по които оптималната позволена скорост е над 50 км/ч, а самите те не би трябвало да надвишават скорост от 25 км/ч.

Обсъжда се и опцията за въвеждане на режим за регистрация на по-големите електрически скутери.

„ В Министерство на вътрешните работи сме за правно регламентиране на този тип нови моторни средства, само че не сме срещу развиването на екологичния превоз. Подкрепям бъдещето, което към този момент е директно обвързвано с електрическите мотори, щадящи околната среда ", сподели в умозаключение министър Младен Маринов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР