МВР е била последната институция, която е могла да предотврати

...
МВР е била последната институция, която е могла да предотврати
Коментари Харесай

МВР било последната институция, която е могла да предотврати трагедията край Своге

МВР е била последната институция, която е могла да предотврати злополуката край Своге, при която починаха 17 души. Това обявиха от Института за пътна сигурност. Днес беше показан отчетът на неправителствената организация за положението на пътя, където стана злополуката. 
 Отмениха домашния арест на обвинявания за злополуката край Своге водач  Преасфалтират смъртоносната права край Своге в сряда  Докладът за положението на пътя край Своге е подготвен през днешния ден
Богдан Милчев от института сподели, че отчетът е направен въз основата на документи, обществена информация и на експертизата на членовете на института. 

Според Дияна Русинова, началник на екипа, работил по отчета, до злополуката се е стигнало след поредност от пропуски - от проектирането, до ремонта на сектора и въвеждането в употреба на пътя.  " Последният орган, който е можел да предотврати нещо, е Министерство на вътрешните работи, което също не е упражнило пълномощията си и не е наложило наказания ", съобщи Русинова.

От обществените изявления на министъра на вътрешните работи разбрахме, че имало 7 наставления нещата да бъдат поправени. Но до такава степен ли стигат пълномощията на Министерство на вътрешните работи, разяснява Богдан Милчев, който е някогашен началник на КАТ София. По думите му, когато едно наставление не бъде изпълнено, Министерство на вътрешните работи може да санкции притежателя на пътя от 2 хиляди до 7 хиляди лева Министерство на вътрешните работи може да затвори и пътя, в случай че реши, че е рисков.

Освен неприятното качество на настилката, са открити и поредност от пропуски по сигнализирането на пътя.

Така да вземем за пример знакът А1, който алармира за рисков завой на дясно, не е подложен. Вместо него има пано с " измислено от уредника на придвижването наличие ". " Такъв знак в нормативната документи не съществува. Това пано има някаква художествена стойност евентуално, само че той на мен като водач не ми приказва нищо ", изясни Русинова. Според нея паното по-скоро може да разсее водача, до момента в който той се пробва да разчете какво желаят да му каже.

Направени са и няколко измервания за височината на знаците – вместо нормативно заложената височина от 2 метра, знаците са били сложени на височина 1.8 и 1.3 метра.  Минималното разстояние на еалстичната ограда от пътното платно би трябвало да е на най-малко 50 см разстояние, а тя била на сложена на 20 см и даже навлизала тук-там с 6 см в него. Тротоарът, който би трябвало да е благосъстоятелност на община Своге, в обитаемо място вместо да бъде необятен 1.5 м, той бил 111 см. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР