МВР активно разследва множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и

...
МВР активно разследва множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и
Коментари Харесай

МВР погва едни големи риби от енергетиката

Министерство на вътрешните работи интензивно проверява голям брой сигнали за злоупотреби в енергетиката и напълно скоро може да има действителни обвинявания. Това заяви на брифинг след съвещанието на Министерски съвет вътрешния министър Бойко Рашков.

В конкретика - Разследване се води против членове на бившето управление на държавната " Булгаргаз ", само че и на КЕВР.

" Продължаваме следствието и в най-скоро време ще ви осведомяваме за новите условия. Може би остава усещане в обществото, че тази тематика е забравена - не, не е ", увери Рашков. И добави - посредством злонамерени дейности на някои хора и кръгове били отклонени десетки милиони и се стигнало до високите цени на природния газ от последните месеци.

" Булгаргаз " е държавна компания, която е съдействала за актуалното състояние на цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, по този начин и на елементарния консуматор. Ние интензивно започнахме да изясняваме дали тези обстоятелства са породени от интернационална обстановка или са резултат от дейности вътре в страната на избрани заинтригувани лица, гледащи личните си ползи. Стигнахме до извода, че не е инцидентно и държанието на КЕВР. В момента се правят процесуално-следствени дейности във връзка с специалисти от тази комисия и се получават документи, които да се включат в формираното досъдебно произвеждане ", добави Министерство на вътрешните работи шефът.
 Росица Кирова недоумява за какво властта желае да смени КЕВР
Росица Кирова недоумява за какво властта желае да смени КЕВР

Парламентарната група към момента няма да внесе избор на съмнение

И на въпрос на News.bg увери, че в най-скоро време ще бъдат повдигнати обвинявания, а напълно скоро на едно съответно лице. Попитан дали това е някогашният началник на " Булгаргаз " Валентин Павлов, Рашков нито отхвърли, нито опроверга. " Приближавате се ", сбит бе той.

На трето място, що се касае до сектор енергетика Рашков заяви още, че се организира следствие за умишленото пренебрегване на ПАВЕЦ " Чаира ", което е било в интерес на избрани странични стопански ползи. " Извършва се инспекция на един извънредно значим за нашата страна обект, който е построен, с цел да покрива пиковите часове на денонощието. Построен е преди 30-40 години от японска компания, а в течение на няколко години обратно постепенно е бил унищожаван оглед на ползи на стопански индивид от нашата страна. Имаме ориентировка кой е този стопански индивид, в чиято изгода е правено това ", изясни Рашков. И влезе в конкретика - преди години е осъществяван ремонт на обекта, само че не от строителя му от Япония, а от " гаражни компании ", което довело до " големи материални вреди ".

Министерство на вътрешните работи интензивно работи и по проблема с детската болница. " Там са отделени 10 милиона лв. за построяването й, за които ние нямаме никакви данни къде са отишли и по какъв начин са изразходвани. "

Ударно продължавало и следствието за строителството на Автомагистрала " Хемус ".

Остри рецензии във връзка с бившето управление на " Булгаргаз " насочи и министър председателят Кирил Петков, като по този метод косвено отговори и на рецензията, изречена през вчерашния ден от президента Румен Радев. " Ние сме безусловно сигурни, че промяната на борда бе наложителна и заставаме зад тезата, че в случай че си бяха свършили работата както би трябвало, нямаше цената да скочи толкоз ". Министър ръководителят увери още - нямало да се размине само с уволняване, а ще се търси действителна отговорност.
 Сменено е управлението на
Сменено е управлението на " Булгаргаз "

Това стана ясно от импровизирано публикуван протокол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР