МВнР на Украйна изрази загриженост пред посланика на Турция във

...
МВнР на Украйна изрази загриженост пред посланика на Турция във
Коментари Харесай

Русия осъществява военни доставки през Босфора с цивилни кор...

МВнР на Украйна изрази угриженост пред посланика на Турция по отношение на информацията за превозването на наети от Министерството на защитата на Руската федерация ракетни системи С-300 с кораба „ Спарта II “ от Сирия до Русия през Босфора.

 IHA

Това се споделя в изказване на Министерството на външните работи на Украйна в понеделник, оповестява украинския всекидневник " Европейска истина ".

 IHA

На 29 август посланикът на Турция в Украйна Ягмур Ахмет Гюлдере беше поканен в Министерството на външните работи на Украйна. Заместник-министър Микола Точицки връчи вербална нота по този въпрос.

 

Точицкий обърна внимание на турския дипломат на обстоятелството, че според наредбите на Конвенцията за режима на проливите от 20 юли 1936 година посоченият транспортен съд попада под определението за боен транспортен съд за задачите на тази спогодба.

 IHA

Точицки изиска от турската страна да даде публична информация по отношение на товара, транспортиран от кораба " Спарта II " през пролива Босфора, както и ограниченията, подхванати от Турция за използване на наредбите на Конвенцията и попречване на по-нататъшна ескалация на руско- украинска война.

 

Заместник-министърът изрази вяра, че турската страна ще се придържа прецизно към решението си от 28 февруари 2022 година за затваряне на черноморските проливи за съветски военни кораби по време на руско-украинската война в сходство с поредната позиция на Турция за поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници.

 

Според самостоятелни военни специалисти, Русия е съумяла да транспорти елементи за комплекса С-300 през Босфора в Черно море от своите бази в Сирия.

 

Смята се, че корабът е отплавал от сирийското пристанище Тартус, където на кея са били сглобявани съставни елементи на S-300, които евентуално са пристигнали от Северна Сирия. Корабът отплавал на 20 август и минал през Босфора през нощта на 24 против 25 август. На 27 август кораба е влезнал в Новоросийск.

 

Представители на европейското разузнаване, наблюдаващи кораба Спарта II, настояват, че съветският президент Владимир Путин регулярно транспортира военни транспортни средства и уреди от Сирия, с цел да поддържа военните си дейности в Украйна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР