МВнР иска от Централата избирателна комисия да се броят резултатите

...
МВнР иска от Централата избирателна комисия да се броят резултатите
Коментари Харесай

Външно иска първо да се броят гласовете за президент

Министерство на външните работи желае от Централата изборна комисия да се броят резултатите от изборите за президент първо и преди гласовете за парламент , с цел да може да се оправи със периодите при възможен втори тур на изборите, какъвто социологическите организации като цяло предвещават.

За това прикани Иван Кондов ръководител на работна група " Избори " и непрекъснат секретар на Министерство на външните работи на брифинг на ведомството три дни преди самите избори. По думите му това би било в помощ на Министерство на външните работи , които би трябвало да се оправят с предизвикването по връщането на изборните бумаги и изпращането на идващите в границите на една седмица .

Все още няма решение на ЦИК за машините за втория кръг президентски избори , за тогава ще би трябвало да бъдат изпратени още 416 машини .

Връщането на изборните бумаги продължава да е огромно предизвикателство пред Министерство на външните работи, макар че отрасловото министерство няма данни да има проблеми с изборните бумаги.

Въпреки че Министерство на външните работи са поискали 25 дни по-рано машините от ЦИК, са ги получили 8 дни авансово. Иван Кондов се надява, че всички 208 секции в чужбина ще си получат 416-те машини .

Трудностите и трудности пред Министерство на външните работи са периодите, планувани в Изборния кодекс, които не са задоволителни - периодите за назначение на членовете на СИК, периодите за приемане на машините и периодите за назначение на политически представители в СИК. Следващото Народно заседание да намерения по този въпрос, като одобри гласоподаване по пощата, което ще бъде скок в организацията на изборите , настоя Кондов. Все още не е правена проект сметка какъв брой би коствало гласоподаване на избори по пощата .

На брифинга бе регистрирано, че Министерство на външните работи и дипломатическите консулски представителства са съумели да се оправят с организацията за изборите в чужбина. Предстои да стартира самият развой по гласоподаване, където към този момент ще се видят всички организационни въпроси . Осигурени са пространствата, средствата, бюлетините, пътуват и машините и първият кръг от изборите 2 в 1 ще се проведат в една спокойна и сигурна демократична конюнктура , увери Иван Кондов.

Ще се гласоподава в 68 страни със 751 изборни секции , 55 000 български жители са се записали авансово за присъединяване в изборите. Над 2 200 000 бюлетини ще бъдат изпратени под формата на изборни бумаги, общо пътуват над 40 тона, дружно с машините. Нова Зеландия, Австралия, част Африка, част Централна Америка и Канада са проблематичните дестинации. Няма условия за условие на зелен документ, само че такива условия има единствено за членовете на СИК. Най-много машини ще има в Турция, Англия и Германия . Във Англия няма да бъде командирован нито един чиновник.

Около 360 индивида ще бъдат командировани от Министерство на външните работи, над 2 500 души са препоръчани от българските общности зад граница като членове на СИК. Над 200 души представители на българската общественост, ще бъдат представители на служебния външен министър.

Над 40 души били заменени командированите експерти от Министерство на външните работи за изборите в чужбина. Налага се да бъдат заменени и членове на СИК, които са в чужбина по същите аргументи, както и такива, които са се отказали в последния миг. Все още няма дефинитивни сформира в СИК на всички места, при към 85% съставът е явен .

Кондов се оплака още, че нямало задоволително време за образованието на членовете на СИК , като излезли и прекомерно късно методическите инструкции. Той открои и различен проблем - казусът е епидемиологичната конюнктура. Засега няма въведени вечерен час и ограничавания, като той се надява всичко по този начин да остане в деня на изборите, както и за втория тур на президентските избори.

Иван Кондов прикани всички членове на СИК да проявят самообладание в изборната нощ .

Като позитивно бе регистрирано на брифинга на Министерство на външните работи е, че има обособени методически инструкции за секциите с хартиено и машинно гласоподаване. Методическите инструкции били доста по-пълни, които щели да облекат процеса на изборите. Другите усъвършенствания, които бяха регистрира са напътствията по декларация по член 33.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР