МВнР има намерение да препрати позицията на Българска академия на

...
МВнР има намерение да препрати позицията на Българска академия на
Коментари Харесай

Без реплика Захариева изпраща позицията на БАН на Руския център

МВнР има желание да препрати позицията на Българска академия на науките до Руския културно-информационен център.

Изцяло поддържаме позицията на Българската академия на науките (БАН) и на редица български учени - историци и езиковеди, които се изрекоха по тази тематика, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Ако задачата е била да предизвика имитация и дуплика това няма да стане , съобщи още външният министър, потвърждавайки позицията на заместника си Георг Георгиев, който дефинира обстановката като шеговита .
 Шеговита била обстановката със
Шеговита била обстановката със " славянските учители " Кирил и Методий

Според Георг Георгиев в случай че задачата е била провокация, то тя не е реализирана

Припомняме, тази заран Българската академия на науките реагираха с неразбиране на подмяната на историческите и езиковите обстоятелства, известни на цялата славистика по света, в това число и на съветската. Академиците се базират на такива известни съветски учени като Лихачов, Раля Цейтлин и други, в това число и на формалния протокол на полемика от 1985 година, в чието умозаключение се споделя, че: националната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският акцент на българския език през IX век ; eзикът на преводите в творбите на Преславската и Охридската школа е старобългарският книжовен език; и езикът на Кирило-Методиевските монументи е изиграл голяма роля в културния живот на другите славянски нации и във образуването на техните литературни езици.
 Българска академия на науките оспорва тезите от съветската галерия с самопризнание на руските учени
Българска академия на науките оспорва тезите от съветската галерия с самопризнание на руските учени

Със странни изказвания се прави опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

Поводът е изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май, представяща братята св. св. Кирил и Методий като " реформатори на славянската писменост ", " основатели на църковнославянския език " и " първи разпространители на грамотността и просветата в Русия ".

Последва е друга провокация - този път непосредствено от Москва и думите на съветския патриарх Кирил в проповедта му за 24 май , в която не се загатва нито един път, че двамата братя са сътворили глаголицата, както и приноса на България за одобряването и разпространяването й. Кирил и Методий са избрани като славяни, а активността им единствено измежду славянските нации.

Припомняме, преди година Руският културно-информационен център в София провокира и различен скандал с изложбата си за 9 май, планувана да бъде под надпис " 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ". Тогава българското външно министерство посъветва съветската страна да се откаже, защото проявата поддържа " съмнителна историческа теза " и съставлява " интервенция във вътрешнополитическия спор на страната ни ".
 Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са основали писменост за език, който го няма - славянски
Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са основали писменост за език, който го няма - славянски

Това е неприемлива имитация и подигравка с българския принос
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР