Музиколози отдавна подозираха, че изобретателите на цигулката са искали да

...
Музиколози отдавна подозираха, че изобретателите на цигулката са искали да
Коментари Харесай

Първите цигулки били създадени, за да се имитира човешкият глас

Музиколози от дълго време подозираха, че изобретателите на цигулката са желали да имитират човешки глас.

Резултатите от ново проучване потвърдиха тази догадка чрез модели, проектирани от италиански лютиери сред 16-и и 18-и век, съобщи Франс прес. Редица модели са на цигулки "Страдивариус ".

Учени от университета на Тайван поискали от професионален цигулар да свири на 15 антични цигулки, измежду които модел от 1570 година, планиран от "бащата на цигулката " Андреа Армати. Били тествани също 6 цигулки "Страдивариус ", които носят името на Антонио Страдивари - ученика на внука на Армати, и други 7 антични цигулки, създадени в Кремона и Бреша - италианските градове, в които цигулката придобила днешния си тип.

След това благодарение на програмен продукт за фонетичен разбор, звуците от цигулките били съпоставени с тези от 8 дами и 8 мъже, до момента в който произнасяли гласни на британски език. Оказало се, че акустичните характерности на цигулките "Страдивариус " са близки до гласовете тенор и алт. Акустиката на най-древните цигулки пък се доближавала до гласовете бас и баритон.

"Тези особености могат да обяснят блестящите характерности на цигулките на Страдивари - разясниха учените. - Идеалното звучене за цигулка през бароковата ера се отъждествявало с подражаване на човешки глас. "

Резултатите от проучването са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР