Музикаутор подаде жалба до Европейската комисия за несъответствие на българското

...
Музикаутор подаде жалба до Европейската комисия за несъответствие на българското
Коментари Харесай

Музикаутор подаде жалба до ЕК за несъответствие на българското законодателство

Музикаутор подаде тъжба до Европейската комисия за противоречие на българското законодателство с правото на Европейския съюз по отношение на частното прекопирване, с което страната нарушава отговорностите си на страна членка.
Става въпрос за копирането на творби върху празни носители, да вземем за пример дискове, хард дискове, флашки и така нататък Ако в цяла Европа такива правила са публикувани и от тази активност се генерират над 581 млн. евро за правоносителите, то в България правната уредба де факто не работи.
Българските институции неведнъж са алармирани за обстановката, в това число посредством резолюции от CISAC – Международната конфедерация на сдруженията на създатели и композитори, и целеви акции, проведени от Музикаутор. Въпреки това тези сигнали до момента постоянно са били неглижирани от страната, оповестяват от организацията.
Преди ден 10 интернационалните организации сезираха еврокомисаря в Цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел в поддръжка на причините на българското сдружение.
В писмото си те показват, че в продължение на доста години неналичието на работещ правилник в България нанася обилни вреди както на българските и европейски правоносители, по този начин и на правоносители от целия свят.
Международните организации алармират, че българската система също по този начин подценява наредбите на Бернската спогодба, Договора на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност за осъществяванията и звукозаписите (WPPT), както и Международния контракт за обвързваните с търговията аспекти на интелектуалната благосъстоятелност (TRIPS), които България и Европейският съюз са длъжни да съблюдават.
Припомняме, че на 19 март Музикаутор се похвали, че през 2018 година приходите от авторски хонорари са рекордни за историята на организацията. Те са в размер на 7,57 милиона лв. и означават позитивен напредък, като по отношение на 2012 година те са нарастнали с над 100%.През 2018 година са събрани над 500 000 лв. от концерти, т.е. 85,3% по отношение на 2017 година. От цифрови права приходите са 205 240 лв., което е 101% растеж на годишна база.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР