Музиката вместо улицата - идеята, с която иска да помогне

...
Музиката вместо улицата - идеята, с която иска да помогне
Коментари Харесай

Малките виртуози от Сливен

" Музиката вместо улицата " - концепцията, с която желае да помогне на ромските деца от Сливен, е на цигуларя Георги Калайджиев . Децата получават гратис цигулка и образование - и са подготвени за концертния подиум.

" Музиката вместо улицата " промени живота на фамилията ни напълно, написа в писмо до Калайджиев един благополучен татко и споделя, че му било нужно време, докато позволи на дъщерите си да имат живот, друг от този, който предопределят ромските обичаи. Но в този момент се радва на своите щастливи и уверени девойки. И се надява планът да даде такива благоприятни условия на доста други деца от ромската общественост.

Тази е и задачата, от която се управлява Георги Калайджиев. След дългогодишна кариера като концертмайстор на филхармонията в немския град Гисен, той основава музикална школа за деца от ромски генезис в Сливен - в квартал " Надежда ". В нея децата получават гратис и образованието, и инструментите - посредством дарения от Германия.

От гаража до огромната сцена

И Георги Калайджиев произлиза от квартал " Надежда " в Сливен , само че посредством на таланта си стига до най-големите международни подиуми. Завършил е Софийската консерватория, след което постъпва в камерния отбор " Софийски солисти ". До преди четири години свири във филхармонията в Гисен. Сега към този момент е пенсионер, само че стартира да се смее само при споменаването на тази дума.

При едно от постоянните си визити в родината преди десет години, музикантът и неговата партньорка Мария Хаушилд вземат решение да сложат началото на план, който оказва помощ на деца посредством музиката. " Всичко стартира като на смешка ", спомня си Хаушилд. В началото в гаража на сестрата на Калайджиев се упражнявали единствено няколко деца, само че новината се разнесла бързо от уста на уста, споделя цигуларят. Постепенно и други младежи почнали да идват и да взимат уроци по музика. И до през днешния ден над 300 ромски деца са минали през школата. Осем от тях са приети в Консерваторията.-->

Зад това обаче стоят многочислени часове непосилен труд. Потвърждава го и 16-годишният Вели, който желае да стане професионален музикант и да се изявява по интернационалните подиуми:  " Разбира се, че би трябвало доста да се практикувам. Знам, че са нужни часове труд, с цел да излезеш най-после на сцената единствено за пет минути ".

Една " голяма опция "

И 16-годишната Цветелина постоянно посещава школата. Тя е първото момиче, което взима присъединяване в плана, а в този момент и дребната ѝ сестра Франческа ще може да учи музика, откакто сполучливо е издържала приемния изпит. Мария Хаушилд изяснява, че " най-много девойките са тези, които не желаят да следват отредения от родителите им път и да се женят на 13-годишна възраст. Въпреки това всякога, когато вървим в България, виждаме доста деца, които към този момент имат деца ".

В плана могат да се образоват не повече 30 участници, по тази причина и описът на чакащите е дълъг. Осем преподаватели вкарват младите гении в тайнството на музиката, заплатите им се заплащат от събраните дарения. В школата се оферират уроци по виолончело, цигулка, пиано, китара, бас и флейта, като занятията се организират два пъти седмично - към момента в гаража. Записаните деца имат право да взимат инструментите със себе си, с цел да могат да се упражняват вкъщи.

Понякога се случва някои деца да изоставен плана, споделя учителката им Радка Кусева. Обикновено се отхвърлят тези, които " нямат задоволително самообладание ". Да бъдеш част от този план е привилегия: " Децата могат да реализират нещо посредством музиката, вместо да бъдат на улицата. Повечето родители възприемат плана като " голяма опция ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР