Музиката с произход Нова Зеландия винаги е звучала някак магично

...
Музиката с произход Нова Зеландия винаги е звучала някак магично
Коментари Харесай

Джонатан Брий, музикант: Под маската съм почти същият, но по-блед

Музиката с генезис Нова Зеландия постоянно е звучала някак магично и друго - по едно и също време част от международния музикален тон, само че и с някаква тънка нотка на носталгия, която като че ли идва от естеството на островния живот. Познаваме и рядко имаме щастието да слушаме модерни групи и реализатори от този отдалечен хубав пай земя, само че пък и мнозина свързват с Нова Зеландия и имена като Princess Chelsea, Aldous Harding, The Black Seeds и несъмнено, Fat Freddy`s Drop.

Джонатан Брий е едно от най-актуалните имена на новозеландската сцена, което укрепва мистичния колорит от песните си със мистериозен външен тип - постоянно се появява облечен с бяла маска от плат, която ни втренчва в чертите на лицето му и ни оставя да се потопим в различните му инди поп мелодии с искрено 60-арско звучене.



През 2017 година прави огромния си пробив с песента You`re So Cool от неговия трети солов албум Sleepwalking. Черно-бялото видео към него той режисира самичък и се оправя толкоз добре, че заема първо място в класацията на Time Out Magazine New York за най-хубавите музикални клипове на 2017 година. Днес клипът към този момент има над 10 млн. гледания в YouTube и ползата към него продължава да пораства.

На 8 май той ще се срещне с българската аудитория в Sofia Live Club по покана на Reel Feel, а " Дневник " го открива леко сбит и някак предстоящо загадъчен, до момента в който Брий е към момента в Бруклин, Ню Йорк и завършва работата по своя идващ, четвърти подред албум и се готви да потегли на актуалното турне. Какво се крие зад маската, за какво го вълнува гъдулката и какво е усщенаето да израстнеш на остров на другия завършек на света споделя самият той.

Да си на турне би трябвало да е много изморително, само че и в същото време много зареждащо. Кои са страстите, които са ти най-ценни по време на турне?

- Невинното привличане.

Съществува тайнственост към облика ти поради маската. Защо реши това да е твоят артистичен облик?

- Всъщност под маската е съвсем същата панорама. Просто естествено съм много по-блед.

Как тази тайнственост се отразява на музиката, концертите и публиката?

- Публиката може да се проектира и да вземе със себе си каквото пожелае от маската.

 Джонатан Брий
© Reel Feel

Джонатан Брий

Има ли нещо, което искаш да скриеш и каква част от него показваш посредством музиката си?

- Маската просто оказва помощ на другите да видят това, което са избрали да виждат.

Стилът ти - образният и музикалният - наподобява мощно повлиян от звученето на 60-те и 70-те години. Коя съгласно теб е най-хубавата част от тези десетилетия що се отнася до музиката и изкуството?

- Има толкоз доста музика, въодушевена от тези две десетилетия. Не мога да посочи единствено някои неща, само че доста одобрявам някои продуцентски техники от тези две ери съответно.

Как съгласно теб това да си роден на остров се отразява на метода, по който гледаш на света въобще?

- Мисля, че да израстнеш с чувството за тази географска изолираност несъмнено те кара да виждаш света като... отдалечен свят. Лично аз считам, че това кара мнозина да желаят мощно да излязат от него и да видят какво друго има отвън нашия ъгъл от света.

Как би описал хората от Нова Зеландия в резюме на някой, който не знае нищо за тях?

- Ако би трябвало да обобщя... безгрижни.

 Джонатан Брий
© Reel Feel

Джонатан Брий

Има ли световни тематики, които би желал да засегнеш с музиката си? Как би желал да промениш хората?

- Ще съм удивен да виждам по-малко хипократи в света.

Защо към момента издаваш на грамофонни плочи и кой е първият и последният запис, който си купи на подобен притежател?

- Първият - Hunting High and Low’ на A-ha, а последният - Free Porn на Ryder the Eagle.

В едно неотдавнашно изявление споменаваш, че се вълнуваш да посетиш Румъния, Гърция и Южна Корея. Две от тези страни са съседки на България. Идвал ли си тук до момента?

- Не съумях по време на последното си европейско турне. Това ще е първият ми път в България. Ще бъде доста особено.

Какво очакваш да откриеш тук?

- Надявам се съумея да чуя онлайн свирене на гъдулка. В последно време чувам много сходен тип струнни интрументи и бих желал да ги употребявам аз самият някой ден.

Какво се случва след Sleepwalking (името на последния му албум - бел.авт.) - безусловно ипреносно?

- Ще има нов албум през 2020 година Ще съм на турне през по-голямата част от тази и идната година и тогава, през 2021 година ще си запазя малко време, с цел да изчезна... ще отида да пребивавам в бунгало в гората.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Музика (954)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР