Музиката, както се казва, може да прекоси всички бариери, създадени

...
Музиката, както се казва, може да прекоси всички бариери, създадени
Коментари Харесай

Звук и слушалки – ултимативен гид!

Музиката, както се споделя, може да прекоси всички бариери, основани от индивида или природата. От голям брой потвърдени проучвания, които демонстрират по-добър напредък на растенията, когато са изложени на музика, през сините китове, които поддържат връзка между тях посредством своите песни, музиката в действителност не познава граници. Силата, която музиката има над тялото и съзнанието е явна. Подобно на модата, всеки човек има собствен неповторим усет за музика. Но по какъв начин може да се откри леснодостъпен и широкопопулярен метод да се изгубиш в света на личните си аудио желания, без да безпокош другите? Слушалки, несъмнено!

Искате да си купите нови? Искате да разберете по какъв начин работят? Искате да научите всичките тънкости свързани с механиката, термините и жаргона? На тези и доста други тематики ще посветим поредност от материали свързани със звука като цяло и всичката специфичност към слушалките. Не се тормозете, това няма да е дълга и уморителна лекция. Уверяваме ви, че ние първи ще стартираме да се прозяваме, в случай че усетим, че стартира да става скучно. Но дано да започваме!

 Звук и слушалки – безусловен гид!

Типове слушалки
Слушалките като цяло са класифицирани в две съществени групи: слушалки вид тапички, които се слагат в ухото и слушалки вид хедсет, които обгръщат цялата ушна мида. Хората обичат избора, а при слушалките има като че ли безкрайна шведска маса от варианти. Размер, дизайн, аудио функционалности, екстри – има доста благоприятни условия за избор. Но с кой чифт слушалки усещате звука най-добре и дали ви стоят задоволително удобно? Така че, към този момент имаме в уравнението и комфорт, външен тип, преносимост, изходи, надеждност и несъмнено, цената, са единствено няколко фактора, които би трябвало да вземем поради. Но дано погледнем по-подробно другите типове слушалки...

 Звук и слушалки – безусловен гид!

Слушалките вид тапички
Както подсказва името, тези слушалки леко влизат в ухото. През годините еволюираха от такива, които бяха с кръгла форма и плюш, които седяха отвън ушния канал, наместо да влизат в него. В момента за типичен тапички се считат слушалките сходни на Apple AirPods. Леки, портативни и с дребни драйвери (частта виновна за възпроизвеждането на звука), ситуирани в дребен корпус, тапичките са способни да извадят много първокласен тон поради размера си. С изящен тип и дизайн, който блокира по-голямата част от външния звук, тапичките са известни измежду хората в придвижване. Говорим за хора, които желаят музиката постоянно да бъде тях, когато пътуват, упражняват във фитнеса или даже когато плуват. V-MODA Forza Metallo Wireless е добър образец за състезателен чифт тапички.

Но дано навлезем в спецификата.

 Звук и слушалки – безусловен гид!

Този вид слушалки се състоят от три съществени елементи – кабел, драйвер и връхче. Повечето са с меки силиконови връхчета, които обезпечават универсално нагласяване в ухото. Обикновено драйверите са с размери от 8 мм до 15 мм. Колкото по-голям е драйвера, толкоз по-добри ще са ниските (басите), а възпроизвеждането на високите (сопраното) ще е акуратно и без недостатъци.

Само до преди 5 години, тапичките не се взимаха насериозно от меломаните, защото поради размера им, не продоставяха изключително първокласен тон. С непрекъснатия прогрес в технологиите, някои модели тапички умерено надминат редица хедсети. Забележителен образец за превъзходни тапички е Audeze iSINE20. В момента тапичките са доста известни и нормално се избират пред другите видове. Една от аргументите е, че те оферират голяма гама от дизайни, цветове и цени. От скромния, само че мек тон на 1MORE Piston Fit до флагмана на RHA T20 с отличната си продуктивност и страхотна шумоизолация - няма дефицит на разновидности, когато става въпрос за слушалки тапички.

 Звук и слушалки – безусловен гид!

Хедсети
Хедсет слушалките са осезаемо по-големи по отношение на тапичките и употребяват опората на главата, с цел да стоят комфортно върху ушите. Въз основа на дизайна, те са два типа: On-Ears (на ушите) и Over-Ears (обгръщащи ушите).

On-Ears
Както сами се досещате On-Ears слушалките са с по-малки тапи (или наушници, в случай че предпочитате) от Over-Ears и седят на ушите без да ги обгръщат. Бидейки с фрапантно по-голям размер от този на тапичките, това им дава преимущество за монтирането на по-големи драйвери. Това води до по-добро възпроизвеждане на звука и дава необятен набор за възпроизвеждане на другите аудио честоти. Обикновено On-Ears слушалките имат лента, която лежи върху горната част на главата. Някои модели са с ленти за врата или клипс за ушите, с цел да седят по-удобно върху ушната мида.

 Звук и слушалки – безусловен гид!

Преносими, с положителни звукови характерности и леки тапи, този тип слушалки са съвършения баланс сред тапичките и Over-Ears хедсетите. Някои On-Ears модели са сгъваеми или имат механизъм за прегъване за по-добра преносимост. Що се отнася до блокирането на външния звук, не са от най-хубавите, поради неповторимия метод, по който лежат върху ушите. За сметка на това компенсират с продуктивност. V-MODA XS е добър образец за On-Ears слушалки, които са сгъваеми за спомагателна преносимост. Друг образец е Audeze SINE, при който виждаме консолидираното на някои невероятни технологии за мощен и бистър тон.

Подобно на тапичките, On-Ears слушалките са с огромно многообразие от дизайн, цветове и функционалности.

 Звук и слушалки – безусловен гид!

Over-Ears
Както към този момент стана ясно, този вид слушалки са с задоволително огромни тапи, които напълно обгръщат ушите. Това оказва помощ за фрапантно понижаване на разстройствата от външни шумове. Предвид размера им, те обитават големи драйвери, които нормално варират от 25 мм до 50 мм. Подобни размери водят до чудесно възпроизвеждане на звука. Следователно, те могат да бъдат настроени с огромна детайлност, с цел да се реализира мечтаната продуктивност. Например, можете да настроите баса или салдото на V-MODA Crossfade 2 Wireless, с цел да подхождат на желанията ви.

Повечето експерти, музиканти и меломани, избират да употребяват Over-Ears слушалки, както поради комфорта, по този начин и поради аудио качествата им. Благодарение на техния размер и добре подплатени наушници, този вид хедсети могат да бъдат много комфортни, изключително подобаващи за многочасови сесии на слушане. Beyerdynamic DT 880 Pro и Audio Technica ATH M50x са едни от най-хубавите образци за референтни слушалки, които можете да си купите, освен това на много прилични цени. Благодарение на размера си, тези хедсети могат да употребяват разнообразни типове технологии за драйвера. Динамичните, електростатичните и планарно-магнитни са няколко типа технологии на драйвери, които елементарно се интегрират в множеството модели. Audeze Mobius с планарно-магнитни драйвери, са незабравим образец за напредъкa в аудио технологията.

 Звук и слушалки – безусловен гид!

Що се отнася до моделите по отношение на наушниците, Over-Ears слушалки са два типа: с отворени гръбчета и затворени гръбчета. Повечето Over-Ears са със затворени гръбчета. Основната концепция на този дизайн е да се избегне приключване на аудиото, създадено от драйвера в слушалката. Това нормално въздейства върху общата продуктивност. Следователно, както може би сте се досетили, отворените гръбчета разрешават на звука да напусне наушника по авансово калкулиран способ, с цел да предложи по-естествен тон. HiFiMAN HE560 и Sennheiser HD 800 са положителни образци за хедсети с отворени гръбчета на тапичките.

Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР