Музиката е съществена част от човешката култура от хиляди години.

...
Музиката е съществена част от човешката култура от хиляди години.
Коментари Харесай

Лечебната сила на музиката: Как тя влияе върху психичното ни здраве

Музиката е основна част от човешката просвета от хиляди години. Използва се за разнообразни цели като развлечение, изложение на страсти, връзка и лекуване. През последните години нараства ползата към въздействието на музиката върху психологичното здраве. Проучванията демонстрират, че музиката може да има бездънен резултат върху нашето психическо благоденствие и може да се употребява като мощен инструмент при лекуването на психологични болести.

Едно от най-значимите въздействия на музиката върху психологичното здраве е нейната дарба да понижава напрежението и безпокойството. Слушането на успокояваща музика може да помогне за закъснение на сърдечната периодичност, намаление на кръвното налягане и понижаване на равнищата на хормоните на напрежението в тялото. Може също по този начин да помогне за похищение на вниманието на мозъка от отрицателните мисли и усеща, осигурявайки чувство за комфорт и релаксация.

Музикалната терапия е форма на лекуване, която употребява музика за възстановяване на физическото, прочувственото и когнитивното здраве на хората. Обикновено се употребява за лекуване на психологични положения като меланхолия, тревога и посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Музикалната терапия може да помогне на хората да изразят страстите си, да покачат самочувствието и увереността си и да развият умения за справяне с предизвикателни обстановки.

Освен това е потвърдено, че музиката има позитивно влияние върху паметта и когнитивните функционалности. Слушането на музика може да подтиква мозъка, да усъвършенства фокуса и концентрацията и да усъвършенства ученето ипаметта. Проучванията демонстрират, че музиката може да бъде изключително ефикасна в подпомагането на хората с деменция и заболяването на Алцхаймер да подобрят когнитивната си функционалност и качеството на живот.

Музиката може да се употребява и като форма на себеизразяване и връзка. За хора, които се борят да изразят себе си устно, музиката може да бъде средство за предаване на техните страсти и усеща. Може също по този начин да помогне за построяването на обществени връзки и да насърчи възприятието за общественост измежду хора, които споделят сходни музикални ползи.

Въпреки многото изгоди от музиката върху психологичното здраве, значимо е да се означи, че не всяка музика е основана еднообразно. Видът музика и персоналните желания на човек могат да окажат доста въздействие върху нейната успеваемост. Например, слушането на хеви метъл или рап музика може да няма същия успокоителен резултат като слушането на класическа или инструментална музика.

Влиянието на музиката върху психологичното здраве е неоспоримо. От понижаване на напрежението и безпокойството, до възстановяване на когнитивната функционалност и поощряване на себеизразяването, музиката има мощна дарба да въздейства позитивно на нашето богатство. Поради това е значимо хората да изследват изгодите от музикалната терапия и да включат музиката в всекидневието си като средство подобрят психологичното си здраве и благоденствие.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР