Музикантите от операта в Стара Загора ще протестират за по-високи

...
Музикантите от операта в Стара Загора ще протестират за по-високи
Коментари Харесай

Музикантите от операта в Стара Загора ще протестират за по-високи заплати

Музикантите от операта в Стара Загора ще стачкуват за по-високи заплати Музикантите от оркестъра на операта в Стара Загора стартират протестни дейности за по-високи хонорари от 1 октомври, когато означаваме Деня на музиката, съобщи за Дарик Станислав Почекански, ръководител на Съюза на българските музикални и танцови дейци. По думите му заплатите им са толкоз ниски поради настоящата сега методика, по която те се пресмятат. Тя би трябвало да се промени, като за това има разнообразни разновидности.
 
Единият е, смяна на бюджетната дотация, която страната отпуска на културните институти за всеки продаден билет. Другият вид, който се разисква, е отделянето в бюджетите на една твърда сума за работни заплати.
 
Станислав Почекански разяснява: " Нивата, които те желаят, по никакъв начин не са високи. Те се борят за едни равнища от 750 до 850 лв.. Дори с това не надвишават и са много по-ниски от останалите сектори и останалите специалности в България ".
 
1 октомври е в понеделник, а до тогава няма по какъв начин казусът да бъде решен. Попитан значи ли това, че тогава музикантите ще излязат на митинг, той отговори: " Колегите от държавната опера в Стара Загора ни уведомиха, че за жалост нещата отиват към митинги. Това не е методът да се реши, само че като последна мярка, те нямат различен излаз. Цитирам буквално какво са ни изпратили: " За предприемане на ефикасни ограничения със съдействието на национални медии ". Предполагам, че посредством изказвания, посредством сезиране на публичната настройка ще търсят като първа стъпка реализиране на извънредно дребните техни стремежи и заслужени искания във връзка с размера на заплата, обидно невисок размер на заплатата ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР