Музикантите от американската група "Блато Злато" от Ню Орлиънс пеят

...
Музикантите от американската група "Блато Злато" от Ню Орлиънс пеят
Коментари Харесай

Американска група от Ню Орлиънс пее с притворени очи български народни песни

Музикантите от американската група "Блато Злато " от Ню Орлиънс пеят български фолклор с притворени очи. Те са за първи път в България и нощес имаха концерт в резиденцията на американския дипломат Ерик Рубин в София.

Вокалистките на групата развълнуваха гостите на приема като изпяха "Излел е Дельо бунтовник " - българската национална ария, която лети в космоса в осъществяване на Валя Балканска. Под звуците на българския фолклор се извиха и хора - копаница, пайдушко и право хоро.

Групата "Блато Злато " се състои от шестима музиканти от блатата на Ню Орлиънс, които извършват фолклорна и авторска музика от Балканите и Източна Европа с фокус върху българските национални песни с нови аранжименти. Две от певиците откриват и заобичват българския фолклор в колежа, по-късно към "Блато Злато " се причислява и българката Бояна Траянова, която свири на барабан и ги учи на българско наречие.

Бояна е самообразован джаз барабанист в Ню Орлиънс, след това сама се научава да свири и на барабан. Мисията ми е да разпространявам българския фолклор, сподели тя за Българска телеграфна агенция. Открих какъв брой е значимо да се свържеш с корените си, изключително когато си надалеч, споделя музикантката, която написа и лични песни. В тях вплита и носталгията по родината.

На приема в София прозвучаха и национални песни на три гласа като "Пуста младост ", "Залюбих си едно либе ", "Мятало Ленче ябълка " и авторски части. Българите доста обичат планината, в българските национални песни се пее най-често за планината, младостта и първата обич, споделят музикантите от "Блато Злато ".

Когато се съчетаят вдъхновението от по този начин познатата "блатна " или "суомп " музика на Луизиана и силата и безвремието на българския фолклор, се получава неповторимо българо-американско създание, уточни дипломат Ерик Рубин на концерта.

На американската група "Блато Злато " й предстоят още две участия в България - в с. Масларево и на фестивала "Лятна преживелица " в Сливен. Скоро музикантите от Ню Орлиънс са били на турне в Ирландия и Англия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР