Музикантите от американската група "Блато Злато" от Ню Орлиънс пеят

...
Музикантите от американската група "Блато Злато" от Ню Орлиънс пеят
Коментари Харесай

Американска джаз банда от Ню Орлиънс изпълнява български народни песни

Музикантите от американската група "Блато Злато " от Ню Орлиънс пеят български фолклор с притворени очи. Те са за първи път в България и нощес имаха концерт в резиденцията на американския дипломат Ерик Рубин в София.

Вокалистките на групата развълнуваха гостите на приема като изпяха "Излел е Дельо бунтовник " - българската национална ария, която лети в космоса в осъществяване на Валя Балканска. Под звуците на българския фолклор се извиха и хора - копаница, пайдушко и право хоро. Групата "Блато Злато " се състои от шестима музиканти от Ню Орлиънс, които извършват фолклорна и авторска музика от Балканите и Източна Европа с фокус върху българските национални песни с нови аранжименти. Две от певиците откриват и заобичват българския фолклор в колежа, по-късно към "Блато Злато " се причислява и българката Бояна Траянова, която свири на барабан и ги учи на българско наречие. Бояна е самообразован джаз барабанист в Ню Орлиънс, след това сама се научава да свири и на барабан. Мисията ми е да разпространявам българския фолклор. Открих какъв брой е значимо да се свържеш с корените си, изключително когато си надалеч, описа Бояна пред Българска телеграфна агенция, която написа и лични песни. В тях вплита и носталгията по родината.

На приема в София прозвучаха и национални песни на три гласа като "Пуста младост ", "Залюбих си едно либе ", "Мятало Ленче ябълка " и авторски части. Българите доста обичат планината, в българските национални песни се пее най-често за планината, младостта и първата обич, споделят музикантите от "Блато Злато ". Когато се съчетаят вдъхновението от по този начин познатата "блатна " или "суомп " музика на Луизиана и силата и безвремието на българския фолклор, се получава неповторимо българо-американско създание, уточни дипломат Ерик Рубин на концерта.

На американската група "Блато Злато " й предстоят още две участия в България - в с. Масларево и на фестивала "Лятна преживелица " в Сливен. Скоро музикантите от Ню Орлиънс са били на турне в Ирландия и Англия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР