Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон

...
Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон
Коментари Харесай

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата

Музиканти от финландския град Турку идват особено за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен - пиано и Мати Копонен - цигулка, ще изнесат камерен концерт довечера - 29 ноември от 18 часа в Градската художествена изложба " Борис Георгиев ". Входът е свободен.

Събитието се организира във връзка 60-ата годишнина от побратимяването на Варна с Турку. Организира се от отдел " Протокол и интернационално съдействие " към дирекция " Канцелария на кмета " и дирекция „ Култура “ към Община Варна. Ще участва Красимир Ганчев, почетен консул на Република Финландия във Варна.

Събитието стартира с къс филм за финландския град. Следва едночасовата концертна стратегия, за която са подбрани творбите на Лудвиг ван Бетовен - Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс - Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.  

Мати Копонен е работил в доста финландски професионални оркестри, като да вземем за пример Хелзинкския филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Финландското радио. В Камерния оркестър на Лапландия пък е бил водеща втора цигулка през есенния сезон на 2013 година През август 2018 година Копонен стартира като 1-ви концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Турку.

Микаел Кемпайнен учи пиано при Мина Пьоленен и професор Лииса Похьола в Академията „ Сибелиус “ във Финландия. Той също по този начин посещава майсторски класове и е учил камерна музика с Ралф Готони и интерпретация на Lied с Илмо Ранта и Хартмут Хьол.

Кемпайнен е получавал доста награди от състезания за пиано и камерна музика. Бил е солист на няколко оркестъра и фестивали и е правил радио записи за Финландската радиоразпръсквателна компания (YLE). Активен камерен музикант, който свири с необятен диапазон струнни принадлежности, той работи като корепетитор в Консерваторията в Турку и постоянно е пианист в майсторски класове и състезания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР