Музикантът разказа любопитни истории от живота сиТой е като Мик

...
Музикантът разказа любопитни истории от живота сиТой е като Мик
Коментари Харесай

Защо са изгонили Васко Василев от Московската консерватория

Музикантът описа любопитни истории от живота си

Той е като Мик Джагър, само че с цигулка. Животът му има обрати като в пиратска приключенска история. Продукт е на съветската школа, а през днешния ден прави концерти в поддръжка на украинците. Една роклегенда на цигулката – концерт-майсторът на Кралската опера в Лондон Васко Василев.

"Да, аз съм артикул на съветската школа. От десетгодишен бях в Москва в Централното музикално учебно заведение, елитното учебно заведение, където се подготвяха всички музиканти. Людмила Живкова искаше да ме изпрати в Съединени американски щати, само че по-късно тя умря и татко ми го извикаха в Централен комитет на Българска комунистическа партия и Александър Лилов му споделил, че да не помни за Съединени американски щати, само че можем да ни изпрати в Москва. Дадоха на татко ми кола и апартамент и работата му беше да ме следи да отивам на уроци, това беше дотиране от страната ", описа в ефира на Васко Василев.

"Изгониха ме от Московската консерватория, бях на 17, таман победих на конкурс във Франция, върнах се и не устоях изпит по история на Комунистическа партия на Съветския съюз, бях напсувал и учителката по този предмет, само че истината е, че не бях взел подарък от Франция на завеждащата задграничния отдел в образователното заведение ", продължава описа музикантът.

Тогава Васко Василев отпътува за Лондон, в началото дружно с татко си.

"Но по-късно бях самичък, имах стипендия. Проф. Ифра Нийман ме познаваше от дребен, идвал е в България, във Варна, да преподава. Той беше преподавател и на Минчо Минчев и на доста други българи. Винаги канеше българи със стипендия в Лондон, предложения ме с изискване да изсвирвам Бах и Бетовен, както той желае - не го изпълних напълно ", спомня си цигуларят.

Васко Василев показа, че татко му постоянно е бил централна фигура.

"Но най-вече ме промени учителката ми в Русия, Майя Самуиловна Глезарова. Тя ми споделяше: "Сега си добър цигулар, по-важно и да си добър човек ".

"Много от сътрудниците ми са украинци и руснаци. Веднага започнах да върша концерти в поддръжка на Украйна, и то с оркестри от музиканти, които са украинци и руснаци. Мисля, че Путин е бъзльо, става дума за политиката. Но той, в полза на истината, оказва помощ доста на културата ", сподели още музикантът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР